• שבת ומועדים
  • ספר במדבר

מדוע אהרן הכהן לא נכנס לארץ?

הרב רפאל וסרטיל

ח תשרי תשע"ז
שאלה
שלום לכבוד הרב! ברצוני לשאול מדוע אהרן הכהן ע’’ה לא זכה להכנס לארץ, או במילים אחרות מה היה חלקו של אהרן במאורע בו משה רבנו ע’’ה הכה בסלע. הקב"ה אומר למשה [במדבר כ, ב] - קַח אֶת הַמַּטֶּה וְהַקְהֵל אֶת הָעֵדָה אַתָּה וְאַהֲרֹן אָחִיךָ וְדִבַּרְתֶּם אֶל הַסֶּלַע לְעֵינֵיהֶם וְנָתַן מֵימָיו וְהוֹצֵאתָ לָהֶם מַיִם מִן הַסֶּלַע וְהִשְׁקִיתָ אֶת הָעֵדָה וְאֶת בְּעִירָם. אמנם הפניה של ה’ היא אל משה, וכן בפסוק הקודם, אמנם בכל זאת הציווי הוא אל משה ואהרן יחד - ודברתם. ושוב נציין כי בהמשך לשון יחיד - והוצאת, והשקית. מכל מקום לכאורה הציווי הוא אל משה ואהרן. והנה בהמשך כתוב - וַיָּרֶם מֹשֶׁה אֶת יָדוֹ וַיַּךְ אֶת הַסֶּלַע בְּמַטֵּהוּ פַּעֲמָיִם וכו’. זאת אומרת שמשה רבנו בלבד פעל כאן. והקב"ה אומר בעקבות זאת - וַיֹּאמֶר יְהוָה אֶל מֹשֶׁה וְאֶל אַהֲרֹן יַעַן לֹא הֶאֱמַנְתֶּם בִּי לְהַקְדִּישֵׁנִי לְעֵינֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לָכֵן לֹא תָבִיאוּ אֶת הַקָּהָל הַזֶּה אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נָתַתִּי לָהֶם. זאת אומרת שאהרן גם כן נענש. הנה כי כן, רציתי לשאול מה היה חלקו של אהרן בסיפור, והרי רק משה רבנו הכה את הסלע. ואם כן מדוע לא זכה אהרן הכהן להכנס לארץ? אשמח לתשובתו של הרב. תודה רבה ובברכה.
תשובה
לשואל שלום, שאלת חלקו של אהרן במי מריבה ועונשו שלא יכנס לארץ, נידונו בדברי המפרשים. והרי דבריהם של שניים מן המפרשים: האברבנאל כתב: "ודעתי בזה שמשה ואהרן שניהם נענשו בעבור עונות שעשו אם אהרן בעון העגל. ואם משה אדונינו ענין המרגלים, לא שהיה אהרן מעובדי העגל ולא שהיה משה מדור המרגלים חלילה להם מרשע. אבל אהרן כמו שהתבאר במקומו שלא בכוונה רעה עשה את העגל ועם היות כוונתו לעכב את העם ולהנהיגם בנחת עד בא משה הנה נמשך ממנו מה שנמשך". והמלבי"ם כתב: "ע"כ נענש גם אהרן, כי מ"ש ודברתם אל הסלע היה הצווי גם לאהרן ואם היה אהרן דובר אל הסלע היה ג"כ מוציא המים ע"י דבור לבד, והיה מונע את הריב שרבו ב"י אח"כ את ה' ואמרו שלא היה נס כלל, והם שניהם גרמו חסרון אמונה שעז"א יען לא האמנתם היינו לא פעלתם שיאמינו ישראל בי". בברכה נאמנה