• היטמאות למת

לימודי רפואה לכהנים

הרב פרופ' נריה גוטל

כ מרחשון תשע"ז
שאלה
שלום כבוד הרב, הרב גורן זצ"ל התיר לכהנים רופאים להיטמא למתים בעזרת הפתרון של "חרב כחלל", כך שהכהן כבר טמא בטומאת מת מהחרב שהיא כחלל והרי שאין בעיה בהיטמאות שנית שאינה מוסיפה על טומאתו. פתרון זה משמש כהנים שהם סטודנטים לרפואה לצורך השתתפות (שהיא חובה עליהם) בלימודי אנטומיה בבית ספר לרפואה, שבמסגרתם מתבצעות נתיחות לימודיות בגופות. איך אפשר לפתור את הבעיה של לימוד רפואה לכהנים בשימוש ב"חרב כחלל" כאשר למעשה בהנחת ה"חרב" על גופו (צמיד או שרשרת עשויים מתכת) נטמא הכהן היטמאות ראשונית שהיא אסורה עליו?
תשובה
הנחת השאלה שגויה: כולנו בחזקת 'טמאי מת' ולכן לא מדובר ב"היטמאות ראשונית". הרב גורן סבור שלדידו של הראב"ד טומאה שניה הותרה לו לכהן לכתחילה כשהוא טמא ועומד, ואפי' כשכבר פירש מטומאה ראשונה. מבחינה זו - לראב"ד - אין אפילו צורך באותה דיסקית. הוספת הדיסקית היא כדי שההיתר יועיל אף לשיטות ראשונים נוספות (רמב"ן, רא"ש וסיעתם), להחשיבו כ"לא פירש מן המת"; יעויין במאמרו של הרב גורן זצ"ל (אסיא סט-ע, ניסן תשס"ב (אפריל 2002) כרך יח, א-ב)