• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לתלמידי ישיבה

חסידות בגיל צעיר

הרב יהושע שפירא

ב אדר תשע"ז
שאלה
שלום הרב, רציתי לשאול מה היא הלגיטימציה היום ללימודי חסידות בשיעורים נמוכים? לדעת הרב טאו ועוד יש לבנות קומה רוחנית קודם לכן. מה היא דעת הרבנים שכן סוברים שצריך ללמוד חסידות גם בשיעורים נמוכים? האם יש הוכחה לכך מדברי הרב קוק? האם שיטה זו קשורה לדור ולצרכיו ומפאת כך החליטו ככה? תודה רבה הרב.
תשובה
מכתלי דבריך נשמע שיש לך רבנים מגדולי הדור שלאורם אתה הולך, ואתה רק מבקש לדעת את דרכם של אחרים. כשם שיש גדולי דור שסוברים כך, יש גם גדולי דור שסוברים אחרת, ולדעתם לימוד החסידות דווקא מתאים להתחלה, ובתי המדרש החסידיים מלאים בלןמדי תורה כאלו. אני מציע לך להידבק ברבותיך, אלא אם כן אתה חושב שאתה צריך לעבור למקום אחר. אני לכשעצמי גדלתי בשני בתי מדרש, וכך אני ממשיך גם היום. אין ספק שבית המדרש החסידי הוא בעל השפעה גדלה והולכת בדור הזה, ואני סבור שזה ברכה גדולה. ההדרכה לבנות חלקים מסוימים ומדוייקים בתור קומה ראשונה מתאימה לדמויות מסוימות ולאחרות מתאימה הדרכה אחרת, ואלו ואלו דברי אלוקים חיים. בחסידות כבר מגיל צעיר משתדלים להרבות במצוות היסודיות, מצוות מדאורייתא ללא שום ספק, מצוות אהבת ה' ויראתו, הדבקות בו ודעת אלוקים. התורות החסידיות עוסקות הרבה בהדרכה לאדם, כיצד להגיע לקיום עשיר וחי של המצוות הללו.