• מים אחרונים וזימון

צירוף אם או אחות לזימון

הרב דוד חי הכהן

ב אייר תשע"ז
שאלה
שלום וברכה לכבוד הרב שליט"א. אחר דרישת שלומו הטוב, ברצוני לשאול: האם אפשר לצרף את אמי מורתי, שתחיה, או את אחותי לזימון בתנאים הבאים: אקדים ואומר שאבי מורי, שיחיה ואנוכי משתדלים, בלי נדר להקפיד על נטילת ידיים, ברכת המוציא, דבר תורה על השולחן, מים אחרונים וברכת המזון. אני יודע שבאופן כללי לא נהוג ולא מקובל לצרף נשים לזימון. אבל אם לא נצרפן הן לא תברכנה כלל. לכן, ברצוני לברר: א}האם אפשר לצרפן במקרה כזה, שאם לא נעשה כן, הן תפסדנה מצווה מדאורייתא? ב}האם זה אפשרי גם אם הן לא נוטלות ידיים, מברכות המוציא וכו’? ג}האם זה אפשרי גם כאשר אינן לבושות על פי כללי ההלכה? לתשובתו אודה. יישר כוח!
תשובה
בלי קשר למה שהנשים שאמרת לא נטלו ידיים ולא בירכו המוציא שזאת סיבה מספקת לא לזמן איתם אפילו היו גברים, גם אם נטלו ובירכו תיקנו חז"ל שאין לצרף גברים ונשים יחד מפני תיקון העולם כולו ולכן גם אם המטרה חיובית לזכות אותם בברכה אין לצרף אותם לזימון. אמנם אפשר לומר להן שאתה מברך בקול וזה מוציא אותן ידי חובה ואם יקשיבו זה נחשב כאילו בירכו בעצמן. ויש להזהר שבשעת הברכה יכסו את גופן.