• שבת ומועדים
  • תשעת הימים

בר מצוה בראש חודש אב

הרב חגי לרר

ח אייר תשע"ז
שאלה
בבר מצוה שתחול בראש חודש אב האם מותר לשמוע מוזיקה לאכול בשר ולחגוג למנהג אשכנז? אשמח אם הרב יציין מקור לעיון תודה
תשובה
שלום רב! הרמ"א בסימן תקנ"א סעיף י' כותב שבסעודת מצווה עד שבוע שחל בו ט' באב מותר לאכול בשר ולשתות יין. לאחר מכן קצת משתנים התנאים גם לאשכנזים. סעודת מצווה נחשב סעודת בר מצווה בו ביום שנכנס למצוות או סעודה שדורש בה חתן הבר מצווה. גם סיום מסכת נחשב סעודת מצווה למרות שיש שכתבו שאם לא גמר במקרה את המסכת באותם ימים אי אפשר להקל באכילת בשר, מ"מ כאן אפשר לצרף לשמחת הבר מצווה גם את המקלים בענין סיום אם יש צורך. מנהגי ט' באב נוהגים כבר מליל ראש חודש. ואין לתאריך זה יתרון על שאר ימי האבילות אחרי ראש חודש אב. נגינה אסורה לכל הדעות אף בסעודת מצווה בתשעת הימים. ויש אף מחמירים בשירה בפה, אך אפשר בזה לסמוך על המקלים. ועדיין עוד בזה בפסקי תשובות סימן תקנ"א.