• תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

האם מותר להתפלל ללא טלית ותפילין?

הרב יצחק גרינבלט

כ"ד תמוז תשע"ז
שאלה
בס"ד. שלום כבוד הרב, אני בחור שמתחזק ומסיבות כאלה ואחרות אין לי טלית ותפילין. יש לי מספר שאלות אליך, אשמח שתענה לי... (א) יש לי כיפה, אף על פי שאני יודע שכיפה היא לא מצווה דאורייתא, אני כן יודע שצריך לכסות את הראש, נכון? למה אנחנו מכסים את הראש, דרך אגב? אשמח להסבר אם תוכל... האם זה תקף גם לתפילה ביחיד? הרי אני יודע שמנהג חבישת הכיפה לאורך היום באה מהחסידות. (ג) זה בסדר שאתפלל בלי להניח תפילין או לברך על טלית? כמובן בע"ה אני מתכוון לקנות... ואם אקנה קודם את הטלית, זה בסדר להתפלל לא תפילין? תפילין זו הוצאה מאוד גדולה עבורי כרגע... (ד) אם אני קונה טלית קטן ומברך עליה, מותר לי ללבוש אותה מתחת לחולצה? הבנתי שיש עם זה בעיה. (ה) ובנוגע לזה, ראיתי כמה חולצות עם טיקטקים מהצדדים, נחשב ציצית ראויה? (ה1) מותר ללבוש אותה? (ה2) וכיצד אדע האם הציצית כשרה? (ו) האם זה בסדר לברך על טלית קטן במקום טלית גדול או שעדיף לקנות טלית גדול? כמובן בהנחה שיש אפשרות רק לאחד מהם. (אני ספרדי.) תודה רבה.
תשובה
בס"ד שלום רב. שמחתי מאוד לקבל את מכתבך עם השאלות היפות. התרגשתי לראות שאתה כל כך רוצה להתקדם, כל כך רוצה לעשות את הדברים באופן השלם ביותר, ומשתדל כל כך וזה ממש נפלא. כבר אמרו לנו חכמים שהקדוש ברוך הוא רוצה בעיקר את הלב שלנו, את הרצון שלנו, וניכר שיש לך המון רצונות טובים והלב שלך ממש משתוקק להידבק באבינו שבשמים. אתחיל בשאלותיך אחת לאחת ובעזרת ה' לאחר מיכן אעבור לדברים יותר כלליים. א. בין פוסקי ההלכה אנו מוצאים דיון גדול אם כיפה זה חיוב הלכתי גמור, או שזה מעלה מיוחדת של צדיקות, אך כל הדיון הוא ביחס להליכה ביום יום עם כיסוי ראש. כאשר אדם מברך או מתפלל, מוסכם על הפוסקים שכיפה היא חיוב הלכתי. ולכן מאוד חשוב להשתדל כמה שאפשר להיות עם כיפה. חשוב לדעת שהכיפה היום היא סמל, לא רק מעשה הלכתי כזה או אחר, אלא היא אמירה מאוד חשובה שאדם עושה אותה ועושה על ידה קידוש ה'. האמירה היא שאנו מראים שיש מישהו מעלינו, שה' הוא המלך שלנו ושאנו קשורים אליו. מעשה זה הוא מעלה מאוד גדולה, שכן כל התפקיד שלנו בעולם הוא לקדש את ה', ובמעשה פשוט כזה אנו זוכים למעלה מאוד גדולה ולקיום מאוד חשוב של קידוש ה'. לכן אם תרצה תוכל ללמוד באריכות על הכיפה, מתוך ספר פניני הלכה (נמצא באתר ישיבה ובחיפוש קל תוכל למצוא ולקרוא, הדברים מוסברים באופן ברור מאוד ומאוד יפה). כמובן שאין הבדל בחבישת הכיפה בין תפילת יחיד לבין תפילה בציבור. ג. חשוב מאוד לזכות לקיים את מצות התפילין, שדברים גדולים וחשובים נאמרו במצוה זו. יחד עם זה אני מבין שהיא לא כל כך זולה, אך חשוב לנסות למצוא תפילין יותר זולות שיאפשר לך לקיים את המצוה ולא לדחות אותה. כמו כן אפשר לקנות בתשלומים וכך לזכות להניח אותם כבר בהקדם האפשרי. ואם רוצים אפשר בדרכים שונות להשיג תפילין, לכן אל תתייאש, בעזרת ה' יהיו לך תפילין בהקדם. בינתיים ודאי שצריך להתפלל ואם אין לך תפילין לא להפסיד בגלל זה את התפילה. ד. כן, בפרט לאדם ספרדי שכך נהגו לשים מתחת לחולצה וזו הדרך הטובה ביותר. ה. אפשר אך צריך שהרוב יהיה פתוח. וביחס לכשרות הציצית צריך להראות לרב שהוא יענה על כך, שאי אפשר בלי לראות. ו. עדיף לקנות, אך אם אין ודאי שמברכים על טלית קטן. וכעת למשהו הכללי. ניכר שאתה רוצה להתקדם, ניכר שאתה רוצה לעשות טוב יותר ושלם יותר, ולכן אני מציע לך שאסדר לך מישהו שתוכל ללמוד איתו, רב שיוכל להכיר אותך ולהדריך אותך למה שהכי טוב לך. אם תרצה אשמח לעזור בכל מה שאוכל. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.