• גזל ונזיקין

להוסיף תשלום למוסכניק שהתנהג לא בסדר

הרב מרדכי גרוס

ט"ז אלול תשע"ז
שאלה
שלום הרב, לפני כמה ימים לקחנו את הרכב למוסך כדי לתקן את המזגן, הווישרים, מצבר, בדיקה לפני טסט לרכב והחלפת בטרייה לשלט. אשתי הלכה אל מנהל המוסך והם ישבו על הדברים שאנו רוצים שיסדר ויבדוק ברכב, הוא כתב את הדברים במחשב ואמר לה שזה יעלה 800 ש"ח(כולל החלפת בטרייה לשלט). והוא אמר שאם יהיו תיקונים נוספים שצריך לתקן ונצטרך להוסיף על כך כסף הוא יודיע לנו לפני שהוא מתקן כדי שנחליט אם אנחנו מוכנים לתקן ולשלם על כך. למחרת הוא מתקשר לאשתי ואומר לה שהרכב מוכן, והוא עשה את הכל, ועוד כמה תיקונים קטנים, ושזה יעלה לנו 900 ש"ח, בטענה שהוא עשה עוד עבודות על הרכב, ולכן המחיר עלה ב 100 ש"ח. אך הוא לא שאל אותנו על כך לפני כמו שסיכמנו. והוא לא הסכים להוריד במחיר וטען שזה אחרי הנחה. שהגענו אליו לקחת את הרכב הוא היה מאוד עצבני ולחוץ, ודרש את הכסף, ניסינו לבקש ממנו הנחה והוא לא הסכים וטען שזה אחרי הנחה. לאחר ששילמנו אשתי שאלה אותו סתם כדרך אגב האם הוא החליף בטרייה לשלט, ואז הוא אמר לה שלא, כי הוא שכח, ושנעלה למעלה להחליף. שאלתי אותו "רגע, הבטרייה זה לא כלול במחיר הזה?" אז הוא אמר שלא, ושבטרייה עולה גרושים. יצאנו משם ועלינו לחנות של המוסך לקנות בטרייה, אשתי לא הסכימה לשלם על הבטרייה משום שזה היה כלול בדברים שהוא היה אמור לתקן, ועוד הוא הוסיף 100 ש"ח על המחיר. היא עלתה לחנות של המוסך ואמרה להם שהיא צריכה בטרייה לשלט, הבטרייה עלתה 10 ש"ח, אשתי אמרה למוכר שהמנהל אמר שאנחנו לא צריכים לשלם על הבטרייה כי זה כלול בתיקון של הרכב(למרות שהמנהל לא באמת אמר לנו את זה אך זה היה ההסכם שאשתי סיכמה איתו בתחילה והוא אף כתב זאת במחשב). המוכר לא שאל את המנהל והחליף לנו בטרייה בחינם. יש לציין גם שהרכב שלנו לא עבר את הטסט, ונכשל בשני דברים (נורת בלמים וזיהום אוויר), וזה אומר שגם את בדיקה שהוא היה צריך לעשות לרכב לקראת הטסט הוא לא עשה כמו שצריך לדעתי. עכשיו אני לא יודע האם עברנו על גזל בכך שלא שילמנו על הבטרייה, או שאנו פטורים משום שהוא גזל אותנו בכך שהוא אמר שהמחיר כולל בטרייה, וגם הוסיף 100 ש"ח על המחיר. אנחנו בכל מקרה לא נתבע אותו כי לא משתלם לתבוע על סכום של 100 ש"ח, עם כל הריצות וכאבי הראש כבר עדיף לוותר. אבל חשוב לי לדעת האם אני צריך לחזור לשלם על הבטרייה. תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה, אפתח בשבח על כך שלמרות עוגמת הנפש מהתנהלות המוסכניק, אתם שואלים מה דעת התורה ביחס למאורע הנזכר. סוגיות ממוניות שייכות להלכות התורה כמו כל תחום אחר. ואשרי חלקכם שאתם מבררים הדבר. התשובה שלהלן, יוצאת מנקודת מוצא שהחנות של המוסך, מצויה תחת אותה בעלות כמו זו של המוסך. (כפי שעולה מהשאלה.) שאם לא כך, איך כל התר לתפוס מהחנות עבור מה שהמוסכניק חייב לכם. כיון שהמוסכניק קבע אתכם מראש מחיר לכלל התיקונים המדוברים, בסך 800 ₪, והוא לא עמד בדבר, אלא הוסיף עבור תיקונים אלו עוד 10 ₪ לבטריה של השלט, זכותכם לתבוע הסכום, ולאחר שתפסתם הסכום דרך ההערמה על החנות של המוסך, אינכם צריכים להחזיר הסכום הנ"ל. אלו המוסכניק היה טוען שהתיקונים הנוספים שלא שוחחתם עליהם מראש עלו לו 110 ₪. לא היה לכם זכות לתפוס הסכום הזה. זאת למרות שלא תאמתם עמו לתיקונים נוספים. אמנם המוסכניק התנהל שלא כשורה בזה שלא עדכן והתייעץ עמכם ביחס לתיקונים הנוספים. אך סוף סוף הוא השביח לכם את הרכב, בציור שאכן היה צורך לבצע תיקונים נוספים אותם תיקן. דין זה נלמד מדין יורד לשדה חברו שעשוי ליטע ונטעה, שמשלם לו כשכר האומנים. (ב"מ קא א) כך פה המוסכניק טיפל ברכב ללא רשות שלכם, ואם אכן סידר דברים שהיה צורך ודרך לטפל בהם, ואינכם מעוניינים לומר לו "טול עציך ואבניך" כלומר להחזיר מצב הרכב לקדמותו, עליכם לשלם הסכום הנוסף, למרות חוסר הישרות בהתנהלות המוסכניק. אך משאלתכם כולה שהמוסכניק מודה שהתיקונים הנוספים עולים בסך של 100 ₪. ואם כן הוא גבה 800 ₪ עבור התיקונים עליהם סיכמתם, והסיכום שלכם כלל הבטריה של השלט, ולכן לאחר שתפסתם הסך הנוסף של 10 ₪. אינכם צריכים להשיב אותו למוסכניק. בברכה, הרב מרדכי י. גרוס.