• גזל ונזיקין

גזל באכילה במהלך העבודה

כולל דיינות פסגות

י"א מרחשון תשע"ח
שאלה
שלום, יש לי שאלה שעלתה במהלך וויכוח בשולחן השבת. נגיד ואני עובד בסופר, רמי לוי לצורך העניין, ובמהלך העבודה אני אוכל מדיי פעם מהמדפים, אני מיידע את האחראי על המדף בזה שאני אוכל ובסוף כל חודש אני שם 50 שקלים על מה שאני אוכל. האם זה נחשב שאני גוזל את בעל הסופר ובכדי למנוע את הגזל אני צריך ליידע את בעל הסופר?
תשובה
לשואל שלו' וברכה מובן שהאחראי עליך אינו הבעלים על המוצרים בסופר אלא רק שליח של בעל הסופר (שזה בעצם בעלי המניות של הסופר) ולכן השאלה היא האם עליך לחשוש שלאחראי עליך אין סמכות לאשר דבר כזה(אם לאחראי אכן אין סמכות כזו , העובדה שאתה משלם איננה מועילה,) לצורך זה צריך לברר מספר שאלות: 1)האם היית אוכל גם כשמנהל הסניף עובר לידך? אם לא , ברור שאתה חושש שהאכילה היא לא כדין ולכן אסור לך לאכול 2)האם מקובל שפועלים אחרים בעבודה כזו אוכלים? לא צריך שכולם יאכלו אבל צריך שלא יחשב דבר חריג,(לא הצלחתי לברר את המציאות בנקודה זו,אבל אם לא ברור לך שזה דבר מקובל נראה שמספק צריך לחשוש כי נראה קצת רחוק שאכן נוהגים ככה) אם אתה לא חושש לאכול ליד מהל הסניף וזה דבר מקובל , נראה שאתה לא צריך לחשוש שהאחראי עליך חרג מסמכותו ומותר לך לאכול.