• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

יסודות האמונה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ז תשרי תשע"ח
שאלה
שלום ותודה על המענה המפורט, אך עדיין שאלת המסורת בעינה עומדת. הרמב"ם טרח לימנות 40 דורות ממשה רבנו עד רב אשי ומשם ידועה דרכה עד ימינו, אך מי ערב לנו לכך שהקבלה המצויה בימינו היא אכן מסורת תורת הנסתר ולא זיוף? מהי השתלשלות הזוהר? מיהו בדורם של הגאונים שהכיר את ספר הזוהר? בתקופות רבות וארוכות במהלך ההיסטוריה הישראלית שלטו ברבנות נביאי הבעל והאשרה, מתיוונים ואף הצדוקים, אשר בתקופה מסוימת היו לרוב בסנהדרין. אחרי הללו נטו רוב ישראל. גם אחרי שבתאי צבי נטה חלק גדול אם לא רובו של עם ישראל. האם גם אז ניתן לומר את דברי הרב "כל תורה שבעל פה שלא תהיה מותאמת ומחוברת לתורה שבכתב לא תתקבל על ידי האומה"?
תשובה
שלום רב בכל הנפילות והטעיות שהיו במשך הדורות היה זרם מרכזי חזק שלא טעה. בכל הטעיות לא היה יכולת עמידה לטעות מעבר למאה שנים. גם בזמן הצדוקים המקדש והסנהדרין נשלטו על ידי הפרושים. גם אם יש טעות יש על כך פר העלם דבר של ציבור. אולם לסנהדרין בכל אופן אנו שומעים. גם היום שאין סנהדרין בכל אופן הסכמת ישראל וקבלת ישראל נחשבים ככוח יותר מחייב מאשר הסנהדרין. כל טוב