• כלאים

עץ לימון שמוציא פירות מוזרים

מכון התורה והארץ

כ"ו כסלו תשע"ח
שאלה
לכבוד המכון החשוב שלום רב. בביתי ישנו עץ לימון בן למעלה 30 שנה. בשנתיים האחרונות ענף אחד של העץ התחיל להוציא לימונים שניראים כמו קלמנטינה. הקליפה כתומה, הפרי עגול ויותר קטן. וכן הקליפה דקה יותר מאשר של לימון. אף על פי כן הפרי עצמו חמוץ כלימון! אך כמו שציינתי כל זה רק בענף אחד בלבד. שאר הענפים מוצאים לימונים רגלים ב"ה. מכיוון שהעץ גדול ממני בכמה שנים אין לי שום הפשרות לדעת את ההיסטוריה שלו, מלבד זה שכל השינוי החל רק בשנים האחרונות בלבד. לכן שאלתי היא האם יש לחשוש שמא העץ מורכב וממילא יש איסור באכילת הפרות? {אולי לחלק מהשיטות?} או שמא יש הסבר אחר לתופעה? תודה רבה ושבוע טוב
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' לא נכתב האם הענף הוא יוצא מתחתית העץ או מהחלק העליון. הרכבות נעשות על פי רוב בתחתית העץ קרוב לקרקע (10 ס"מ), על כן תופעה כזו מופיעה בד"כ בענפים היוצאים מהחלק הנמוך של העץ (כנה). אם הענף המדובר הוא בחלק העליון של העץ, הדבר תמוה מדוע זה מתגלה רק כעת. על כן נראה שיש כאן אולי ספק הרכבה, אבל בהרכבה שכבר התחברה יש ראשונים רבים הסוברים שאין איסור קיום כלאי אילן, ובייחוד כאן שאין זה ודאי אלא ספק, ומאידך עקירת עץ פרי יש בכך איסור על כן ראוי להשאיר ואפשר להמשיך להשקות. בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ