• גזל ונזיקין

גזל בקניה ברמי לוי

הרב משה מאיר אבינר

כ"א אדר תשע"ח
שאלה
עשיתי קניות ב"רמי לוי". העברתי את המצרכים בקופה. באמצע ההעברה ראיתי שנפלה עגבניה אחת מהשקית שלה. רציתי להחזירה לשקית אך הקופאי כבר העביר את העגבניות. שמתי אותה בין המצרכים שעדין לא הועברו. לאחר הקניה ראיתי בחשבונית שהקופאי העביר אותה מבלי לחייב אותי בתשלום. יצויין כי הקופאי אינו יהודי. האם עלי לשלם לרמי לוי או שבכגון זה בעל הבית מוחל. בתודה ובברכה.
תשובה
בס"ד שלום וברכה: אף אם אומדן הדעת הוא שאם תשאל את בעל הבית הוא ימחל אין היתר שלא להחזיר לו או לשאול אותו האם מוחל. מקור הדין: בגמרא בבבא מציעא (כא:)נחלקו אביי ורבא האם יאוש שלא מדעת הרי הוא יאוש או לא. היינו- האם במקרה שמסתבר שאם בעל החפץ היה יודע שנאבד לא החפץ הוא היה מתייאש האם מצב זה נחשב יאוש. להלכה נפסק כאביי שיאוש שלא מדעת לא נחשב יאוש (שם בסוגיא). א"כ גם כאן מחילה שלא מדעת לא נחשבת מחילה. (ויש שכתבו שלגבי מחילה אף לפי רבא מחילה שלא מדעת לא מועילה) בברכה: הרב משה מאיר אבינר