• סוגי בגדים

גודל הנקב בציצית

הרב יאיר וסרטיל

כ"ה כסלו תשע"ח
שאלה
שלום לרב. 1. נושא גודל הנקב לא ברור. האם יש חשיבות לגודל רוחב ואורך של הנקב? חשוב לי שהנקב יהיה כזה שלא יחנוק אותי (מה שמוכרים כיום תמיד החלק שבחזית עולה וחונק) ושיהיה רחב מספיק כדי שיהיה די גדול מפתח הגופייה. מותר לקחת בגד ציצית קיים ולהרחיב את הקיים? או שעלי קודם להוריד את הציציות ואז להרחיב הנקב ושוב להחזיר את הציציות? 2. האם מותר לקנות בגד ציצית מוכן גדול ללא הפתיליות ולחתוך לכל האורך באמצע ולתפור כדי להקטין רק את הרוחב? (אני מעדיף בגד ציצית ארוכה אך צרה מספיק כדי שתכנס למכנסיים)
תשובה
1. אם הנקב המיועד להכנסת הראש הוא בצורת T אין חשיבות לגודלו כי הוא עולה למנין ואינו מקזז משיעור הבגד, אך אם הוא בצורה עגולה הוא מוריד משיעור הבגד ולכן צריך שישאר שיעור המספיק מבחינה הלכתית גם בלעדיו. 2.הציצית תהיה פסולה משום 'תעשה ולא מן העשוי' ולכן אין לעשות כך. בברכה