• המניין

תפילת שחרית במניין לפני הנץ

הרב מרדכי גרוס

ט"ו שבט תשע"ח
שאלה
שלום רב, ראיתי דיונים ותשובות לשאלה האם להתפלל לפני הנץ במניין או אחרי הנץ ביחידות אך לא זו שאלתי. עובדות: אצלנו יש מניין שבחלק נכבד מהשנה הוא לפני הנץ (במיוחד בשני וחמישי). מניין זה הוא בארה"ב וקיים כבר שנים רבות. בהרבה מקרים יש 15+ אנשים אך לעיתים קרובות (תלוי בתקופות השנה) יש רק 10 אנשים (כשאני נכלל). בשעה 7:30 חלק מהאנשים פשוט עוזבים לעבודה (מהנדסי תוכנה ברמת מנהלים) ולכן אנו לא אומרים את הקדישים האחרונים. לעיתים אפילו את הקדיש תתקבל לאחר תפילת 18. לעומת זאת, באותו מקום יש תפילה לאחר הנץ של הילדים בבית הספר ולהם יש בערך מניין (פחות או יותר 10 אנשים כשאני ביניהם). רב במקום: היה במקום רב שפסק (לפי דעתי מטעמי שלום) שלהתפלל לפני הנץ זה בסדר וזה מנהג המקום וכשהוא היה פה לא הייתה כ"כ בעיה של מניין. הרב, לצערי הרב, עזב או הועזב. שאלותי: 1. האם אני מחויב ללכת לתפילה הראשונה לפני הנץ במידה ויש באפשרותי (מבחינת העבודה) ללכת לתפילה לאחר הנץ? אני מבין שכנראה הכי טוב יהיה להיות בשני המניינים אך זה לא ריאלי עבורי מבחינת זמן. אני גם חושש שהמניין הראשון יתבטל בגללי. 2. לעיתים הצלחתי לשכנע את המניין הראשון לאחר מעט את התפילה בעיתים מיוחדים (חנוכה) וזה לא היה פשוט. התפללנו 18 בנץ אך אנשים יצאו לאחר קריאת התורה ולא הספקנו אפילו לומר קדיש תתקבל. מה עדיף? להתפלל הכל לפני הנץ? או 18 בנץ אך "לאבד" את הקדישים לאחר מכן?
תשובה
שלום וברכה, לכתחילה יש להתפלל במניין בו תפילת העמידה אינה נאמרת קודם נץ החמה. ולכן אם אתה יכול ללכת למניין שלאחר הנץ, זה עדיף מלהתפלל קודם הנץ. ביחס לחשש שהמניין הראשון יתבטל. הדבר מזקיק להכיר את המציאות. אם מדובר במניין קבוע ויסודי. שאם יתבטל בני הקהילה יישארו ללא מנין מסודר, במידה והאומדן הברור הוא שהמניין הראשון אכן יתבטל מחמת זה שתתפלל במניין השני. נכון יותר להמשיך להתפלל במניין הראשון ולא לגרום למניין שלהם להתבטל. אך אם זה חשש בעלמא. ואין וודאות שהמניין הראשון יתבטל בגלל המעבר שלך. אינך צריך לחוש לדבר. באופן פרטני, עדיף לאדם להתפלל תפילת עמידה בנץ ולהפסיד הקדישים שאחר התפילה, מאשר להתפלל קודם הנץ ולהרוויח הקדישים. אמנם כאשר מדובר על מנין קבוע של קהילה, שעלולים להפסיד בקביעות אף את קדיש תתקבל. נכון להעדיף להתפלל קודם הנץ ולהרוויח קדיש תתקבל. בברכה הרב מרדכי י. גרוס.