• שאלות כלליות

נדר על שני דברים

הרב יצחק בן יוסף

כ טבת תשע"ח
שאלה
שלום רב. לפני כחמש שנים נדרתי נדר על שתי דברים חשובים מאוד עבורי שיתקיימו ובעבורם כמובן התנתי את מה שעליי לעשות בעת בא יתקיימו הנדרים. אחד מהם התרחש אך מאז השני ואולי החשוב והעיקרי לא התרחש. בנוסף אף הוספתי התניות מאז. האם מבחינת התורה והאמונה, בקשותיי לאל עבורם נדרתי נדר יתקיימו או שסיכוי גבוה כי בקשות נדרים יתקיימו? או שאין שום משמעות לאיסרים מבחינת התקיימות הבקשות. עליי לציין כי אותו דבר מאוד מאוד חשוב ומעיק על נשמתי, ונוצר אצלי משבר אמונה קשה בעקבות זאת.
תשובה
נדר איננו גורם שיתקיימו, גם אם הרצון לקיומם גדול, יש דעה שהתירה לנדור עבור להיחלץ ממצב מצוקה כמו - הנודר לצדקה כדי שירפא בני הרי זה נדר גדול לה' אלוקי ישראל, אבל אם זאת עדיף לא לנדור שמא לא יקיים את הנדר, וגם אם יקיים צריך להיזהר מלנדור. אבל לנדור ולחשוב שיתקיימו - בלתי אפשרי, כמו שאמרה גב' רחל פרנקל משלושת החטופים בגוש עציון באחד מעצרות התפילה שהיו בימי אי הוודאות, אנחנו מתפללים לה' אבל אלוקים לא עובד אצלנו, שאדם ידור ויצפה שה' ישמע לזעקתו, יתכן שהנדר הוא חטא, ואף אם הנדר ראוי ומצווה אין כאן פוליסת ביטוח ,תתפלל ותזעק לה',!!!! קווה אל ה' חזק ויאמץ ליבך, וקווה אל ה'