• כל השאלות

חזרה בתשובה למלווה בריבית

הרב מיכאל יומטוביאן

כ"ו שבט תשע"ח
שאלה
בנערותי בשנות התיכון, הייתי מלווה לחברים בריבית, זו היתה דרך שלי להרוויח מעט כסף. כיום אני מצטער על כך. כיצד עלי לשוב בתשובה מעוון זה? האם עלי להחזיר את הריבית שלקחתי מחברי?
תשובה
ראשית ישר כח על תשומת הלב והרצון לחזור בתשובה, לימדונו רבותינו שאין דבר העומד בפני התשובה (רמב"ם הלכות תשובה פרק הלכה יד) ובעזרת ה' תקובל תשובתך ברצון. למעשה, אדם השב בתשובה מעוון ריבית שגבה מאנשים, צריך להחזיר להם את הריבית שגבה מהם. וגם כשמדובר בריבית שאסורה רק מדרבנן ולא מהתורה, אמנם בי"ד לא יכולים להכריח אותו להחזיר ריבית כזו, אך כשבא לשוב בתשובה חייב להחזיר (קסא ס"ב). אמנם הדין שונה באדם שרוב עסקו ומחייתו היה בריבית ובא לשוב בתשובה. במצב כזה, צריכים הלווים לסרב לקבל ממנו את הריבית כדי לפתוח לאנשים כאלו דרך לתשובה. ומכל מקום כדי לצאת ידי שמים צריך המלווה להפציר בהם לקחת הריבית. (קסא ס"ז, מלווה ה' פרק ד סעיף כג). בכל אופן במקרה שלך, כפי שכתבנו לעיל, עליך להחזיר את הריבית לאנשים מהם קיבלת אותה. במידה ואינך יודע מי שילם לך ריבית, במקרה זה פסק השו"ע (חושן משפט סימן שסו) לעשות בסכום כסף המשוער אותו קיבלת בריבית, צרכי רבים, כלומר לתרום אותו למשהו ציבורי באופן שיש סיכוי שגם החברים ששילמו לך ריבית יהנו ממנו.