• שבת ומועדים
  • ספר דברים

הוצאה להורג על ידי המלך

הרב רפאל וסרטיל

כ"ט אייר תשע"ח
שאלה
ב"ה שלום כבוד הרב להלן קטע מרבינו בחיי דברים פרק כא א כִּי-יִמָּצֵא חָלָל בָּאֲדָמָה אֲשֶׁר ה’ אֱ-לֹהֶיךָ נתֵן לְךָ לְרִשְׁתָּהּ נפֵל בַּשָּׂדֶה לֹא נוֹדַע מִי הִכָּהוּ קטע מרבינו בחיי ואם יודע הרוצח ויחרישו ממנו ויעידו לפני הבורא על נפשותם כי לא ידעוהו, יהיה בזה סבה וזדון גדול, וכל השומע שמץ דבר בענין יבא ויגיד ויתפרסם הדבר, ויהרג או ע"י ב"ד או המלך או גואל הדם ויתחזק הענין בהיות המקום אשר תערף העגלה לא יעבד ולא יזרע לעולם, ויכירו בו רואיו וידברו בו, עכ"ל הרב ז"ל (מורה נבוכים ג, מ). 1. או המלך – מה הם הכללים שמותר למלך לפי ההלכה להוציא להורג ? 2. גואל הדם זה רק לאחר משפט אז יוצא שאם גואל הדם שמע שמועה ואפילו בלי עדים יכול להרוג ? תודה
תשובה
לשואל שלום, על ידי מלך אפשר שייהרג, כי ההורג נפשות שלא בראיה ברורה, יש רשות למלך להרגו ולתקן העולם כפי מה שהשעה צריכה (ראה רמב"ם מלכים ג, י). ולגבי גואל הדם, כתוב בדברי ברמב"ם במקורם (מורה נבוכים ג, מ): "ואם לא יהרגנו המלך, גואל הדם יהרגנו, ויערים עד שיתנכל עליו להרגו". ומבואר שאין הכוונה שמותר לגואל הדם להורגו אלא שלמעשה יהרגנו גואל הדם. ומבאר ה"אור שמח" על הרמב"ם (הלכות רוצח ו, ה), שגואל הדם שהאמין לעד אחד והרג את הרוצח על פיו, אינו נהרג. בברכה נאמנה