• עובד ומעביד

טיפ למלצרים

הרב משה מאיר אבינר

כ"א סיון תשע"ח
שאלה
שלום רב. אני עובד כרב מלצרים באולם. בהסכם עם המלצרים הם מקבלים שכר עבור כל אירוע בו הם עובדים, והם מקבלים לעצמם טיפים במהלך האירוע מהאורחים בשולחנות. בסוף כל אירוע מקובל שבעל האירוע נותן טיפ כללי, והוא מחולק בין עובדי המטבח וביני, כיוון שבמהלך האירוע אנו לא באים במגע עם האורחים (כמו המלצרים), וזהו בעצם פיצוי על טיפ שאנחנו לא יכולים לקבל תוך כדי האירוע עצמו. בשבוע שעבר פנה אלי בעל האירוע בסוף האירוע, ושאל אותי במפורש כמה מלצרים ישנם, כמה עובדי מטבח, וכמה מנקים וכו’. עניתי לו שיש 28 עובדים. הוא הוציא 2800 שח ואמר לי לתת 100 שח לכל אחד. כרגיל, חילקתי את הכסף ביני לבין שאר העובדים שאינם מלצרים. כעת אני חושש שמא הייתי חייב לתת למלצרים 100 שח כפי שאמר במפורש. מה עלי לעשות לכתחילה, ומה עלי לעשות כעת, לאחר שבוע? חשוב לציין שחלק מהמלצרים אני מכיר אישית ויכול ליצור איתם קשר. תודה רבה
תשובה
בס"ד שלום וברכה: יישר כח על השאלה, בעניינים אלו בדרך כלל אדם מורה לעצמו הייתרים כיוון שכך כולם נוהגים וכדו'. כיוון שבעל האירוע שאל כמה עובדים יש ועל סמך התשובה הוא הוציא סכום כסף שאותו יש לחלק לכל עובד, ודאי שאסור לשנות מדברי בעל הכסף ולחלק אותו אחרת מדבריו. שהרי אם היית אומר לו שיש לדוג' 14 עובדי מטבח מסתבר שהוא היה מוציא 1400 ש"ח. לכן יש להתבונן כאילו בעל האירוע בא לכל אחד מהעובדים ונתן לו מאה שקלים שבזה אין הסכם שעובדי המטבח מוציאים מיד המלצרים וחולקים את הכסף. לכן יש למצוא את העובדים ולהשיב להם את כספם. (או להסביר להם את הטעות שארעה ולבקש מהם למחול) להבא יש להסביר לבעל האירוע מה ההסכם ושהכסף שהוא נותן ניתן רק לעובדי המטבח. כעין שאלה זו נשאל "שבט הלוי" (י, קסו) לגבי גבאי צדקה שעשו הסכם עם הנהג שיקבל שליש ממה שהם אוספים, ויש פעמים שנותן הצדקה אומר להם שהוא נותן על דעת כן שהכסף לא ילך לנהג, ופסק כיוון שמצד אחד הוא מחוייב לנהגים ומצד שני הנותן אמר לא לתת לנהג אין לו מוצא אלא להגיד לנותן שהוא מחוייב כבר לנהג ואם הוא יתן על דעת לא לתת לנהג הוא לא יכול לקחת את הכסף. בברכה: הרב משה מאיר אבינר