- הלכה
- שאלות כלליות
ברכת השניצל
שאלה
לגבי השניצל יש לומר כי היום קיים בשוק הרב פירורי לחם במגוון גדול ובטעמים שונים וחוץ מענין המשביע או לא יש כאן ענין שנותן טעם יותר משובח לשניצל והופכו לעיקר. כתוצאה מזה משתנה טעמו ולכאורה ברכתו מזונות מדין עיקר וטפל.
בברכה רבה
תשובה
שלום וברכה!
להבנתי אין זה משנה, ובכל זאת ברכתו "שהכל". אעתיק פיסקה ממאמרו של אחי הרב שמואל, אליו ציינתי בתשובה הקודמת:
נראה להגדיר כדלהלן: ישנו מצב שבו הדגן ושאר המינים הם שווים בתפקידם - כולם באים למטרה שווה, לשביעה ולטעם, וכולם ביחד מרכיבים את גוף המאכל ונותנים לו את שמו ומהותו. גם אם יש ביניהם הבדל כמותי, שזה מרובה וזה מועט, עדיין מבחינת תפקידם כולם שווים, כל מרכיב הוא חלק מעיקר המאכל, ובמצב כזה מברכים על המאכל כולו במ״מ. אולם יש מצב, שבו יש בין המינים הבדל תיפקודי - ישנו במאכל חלק ברור שהוא העיקר המובהק של התבשיל, הוא גופו של המאכל, והדגן אינו חלק מגוף המאכל, אלא דבר צדדי המשמש את העיקר. זהו למשל המצב בשניצל, שבו גוף השניצל הוא הבשר, והוא עיקר המאכל, ופירורי הלחם באים רק להוסיף טעם ופריכות לבשר. במצב כזה, פירורי הלחם הם טפלים באופן מובהק, ואין מברכים על המאכל במ״מ.

ברכה על קוגל תפוחי אדמה
מכון התורה והארץ | כ"ט אב תשע"ב

ברכת קורן-פלקס דגנים מקמח מלא
מכון התורה והארץ | י"ז כסלו תשע"ב

שיבולת שועל דבוקה
הרב נועם דביר מייזלס | י"ד תשרי תשפ"א

חיטה שבורה
הרב אלישיב קפקה | כ סיון תשע"ט

הרב עזריה אריאל
ראש כולל מכון המקדש.

הוצאה כלאחר יד
י"ז שבט תשע"ג

אשה בכתיבת סת’’ם ומגילת אסתר
י"ג שבט תשע"ג

ברית מילה - האם דווקא בבוקר
כ"ה שבט תשע"ג

חימום בשבת בתנור עם מצב שבת
כ שבט תשע"ג
תירס בפסח
הרבנות הראשית לישראל | י"ד ניסן תשע"ז

הכשרת כלי זכוכית לפסח
הרב עזריה אריאל |

משחת שיניים בפסח
הרה"ג דוב ליאור | ט"ו אייר תשס"ח

הכשרת סיר הנינג'ה לפסח
הרב נועם דביר מייזלס | ד ניסן תשפ"ב

חול המועד
הרב יצחק בן יוסף | ח ניסן תשפ"ג
בשר וחלב
כולל הלכה בית אל | ח ניסן תשפ"ג

חולה מסוכן
הרה"ג יעקב אריאל | ז ניסן תשפ"ג
