• תורה, מחשבה ומוסר
  • בקשת סליחה

תיאור שיחה מצחיקה - לשון הרע?

הרב עזריה אריאל

י"א תמוז תשע"ח
שאלה
שלום רב לכבוד הרב, האם כאשר אני מספר לחבר על שיחות טלפון שהיו לי עם מישהו, בה הוא יצא טרחן מאוד, ואני מדייק בעובדות, ותיאור השיחה (תיאור הטרחנות) מצחיקה את שנינו, והחבר לא מכיר את האיש שאיתו שוחחתי, האם גם זה נחשב לשון הרע, ואני צריך להתקשר להתנצל בפני האיש, למרות שהוא לא יידע לעולם שסיפרתי ע’כ? תודה רבה מראש ושבת שלום,
תשובה
שלום וברכה! אם החבר שלך לא רק שלא מכיר אלא גם שלא שמע ממך את שמו ולא צפוי לדעת בעתיד את שמו, וכך הדימוי של אותו אדם שעליו מדברים לא יורד בעיני אף אחד, זה לא לשון הרע. ואגב, גם אם זה היה לשון הרע לא תמיד זה חכם להתקשר אליו להתנצל. אם הוא לא ידע שמדברים עליו, זה עלול לגרום יותר נזק מתועלת. על כך בהרחבה בספר 'מקראי קודש' מאת הרב משה הררי, הלכות יום הכיפורים, פרק ב הערה ד, שלדעת רוב הפוסקים אין צורך לדווח למי שהיה נושא לשיחות לשון הרע ולבקש את סליחתו, אם אינו יודע על כך וסביר שהידיעה תפגע בו יותר משתועיל.