• הלוואה

הלוואה במטבע זר

הרב משה מאיר אבינר

ז אב תשע"ח
שאלה
שלום וברכה הייתי יחד עם חברים באנגליה, בדיוטי פרי בחזור רציתי לקנות משהו, אך נגמר לי הכסף, ביקשתי מחבר שילוה לי, ואכן הוא הלוה לי סכום של 40 פאונד (המטבע המקומי באנגליה), והודיע לי שמכיון ואנו עומדים לחזור, ובישראל אין לו צורך במטבע זר, לכן שאני אחזיר לו בשקלים בארץ (באותו רגע גם לא היה עלי כסף ישראלי). רציתי לשאול, האם אני צריך להחזיר לו לפי הערך של מועד ההלואה, או לפי הערך של מועד ההחזרה? תודה רבה
תשובה
בס"ד כיוון שמתחילה המלווה התנה את ההלוואה בכך שתפרע בשקלים אנו רואים זאת כאילו הלווה שקלים. ולכן יש לשלם ע"פ ערך השקל בהלוואה. מקורות: עיין בסוגיא ב"מ עה. שאם הלווה חיטים וקצץ לתת דמים אף שהוזלו החיטים מותר לתת את הדמים שקצץ ואין כאן משום ריבית. ועיין בברית יהודה פרק כ סעיף ו. בברכה,