• שבת ומועדים
  • סליחות

עשה למען...לעשות מה?

הרב חיים שרייבר

כ"ז אלול תשע"ח
שאלה
בוקר טוב הרב, רציתי לשאול, בסליחות, אומרים ברמה מקומות "עשה למען...", אבל לא ראיתי שמפרטים, מה בעצם מבקשים מה’ לעשות, בסוף תםילת עמידה, אפשר לאמר ש "עשה למען" באלוקי נצור, הכוונה לעשות את כל מה שביקשנו בתפילה, אבל בסליחות לא מצאתי הקשר לעשיה המבוקשת. אשמח לביאור כדי לדעת למה להתכוון. תודה רבה!
תשובה
שלום ניתן להסביר את משמעות התפילה עשך למען שמך בשני דרכים א. עצם התפילה "למען שמך" היא התחלה של תשובה. אף שקשה ליהודי להתגבר על היצר ולעשות תשובה שלמה, מכל מקום הוא רוצה לצאת מדאגה לצרכיו לתאוותיו ולשים לב שכבוד ה' נפגע. עצם העובדה שיהודי מתעורר לאכפתיות כלפי כבוד ה', זהו צעד ראשןן להמשך התעוררות לתשובה שלימה. 2. התפילה "למען שמך" מזכירה זכות של עם ישראל - הקישור אל ה'. עם ישראל אמנם עשו הרבה עבירות, אבל יש נקודה אחת שהם עדיין שומרים והיא הקישור לשם ה'. שמו של הקב"ה מורה על התגלותו בעולם. ועם ישראל הוא המגלה את שם ה' בעולם. תפילה זו היא אמירה כללית שיעשה הקב"ה למען גילוי שמו והופעתו בעולם שבאים לידי ביטוי בעם ישראל. יום טוב