• גזל ונזיקין

מתקן מים חמים ליד מתקן קפה

הרב נועם דביר מייזלס

י"ז כסלו תשע"ט
שאלה
שלום וברכה. במכללה בה אני לומד ישנו מתקן של כוסות קפה בתשלום. הכוסות באות בלי מים, אלא רק כוס עם קפה שחור טחון. ליד מתקן זה ישנו מתקן של מים חמים ללא מגבלה של תשלום. האם מותר לקחת מים מהמתקן מבלי לקנות כוס מהמכונה (וכך הרבה עושים - מביאים קפה מהבית), או שיש להניח שהם מרשים לקחת מים רק למי שקונה כוס? יש בעיה לבקש רשות להשתמש במים כי האנשים לא דתיים וסביר להניח שלא יבינו. תודה רבה.
תשובה
שלום וברכה! הדבר מותר. הרחבה: כיון שהם לא ציינו שהמים מיועדים רק למי שקונה כוס עם קפה, ובנוסף יש להניח שידוע להם שלומדי המכללה משתמשים במים החמים למרות שלא שילמו על כוס עם קפה, והם לא התריעו על כך, לכן יש להתיר את השימוש במים מסברא שהם מוחלים ואינם מקפידים על השימוש במים, ודומה למש"כ השו"ע בחו"מ שנ"ט סע' א'. (ניתן להוסיף ולומר שאף אם אין אנו מניחים שהם מוחלים ע"כ מראש, כיון שיש לתלמידים רשות להשתמש במי הברז של המכללה א"כ אין אנו מחסירים אותם מים, והחמימות הניתנת במים אינה נחשבת כחיסרון כספי ואף שלכתחילה ודאי שראוי לברר איתם אם הדבר מותר, מ"מ ודאי לא ניתן לחייב ע"כ בדיעבד ע"פ הנתונים הנ"ל ואין בכך גזל). בברכה רבה. הרב נועם דביר מייזלס