• שנת האבל על הורים

השתתפות אבל בהכנסת ס"ת שהכניס לע"נ אמו בתוך השנה לפטירה

הרב נועם דביר מייזלס

ג טבת תשע"ט
שאלה
שלום לכבוד הרב. האם אבל יכול להשתתף בערב שלפני היא"צ (יום השנה הראשון) בהכנסת ס"ת (תהלוכה בשירים וריקודים ולאחר מכן סעודה חגיגית) שהוא בעצמו תורם לע"נ אמו או שיש לחכות ליום המחרת ולהתחיל את סיום כתיבת האותיות אחרי צהריים ולצאת בתופים ומחולות לאחר השקיעה. כידוע בפי העם שיש עניין להכניס בתוך השנה וע"כ שמא מטעם זה יש לנהוג באופן א' לעיל. כיצד ראוי לנהוג למעשה?
תשובה
שלום רב! כיון שיש הרוצים להדר ולהכניס ס"ת לע"נ האב או האם תוך השנה לאבלות, וכידוע שבאב ואם חלים דיני אבילות י"ב חודש כולל יום השנה הראשון, לכן נחלקו הדעות בנידון השאלה: יש מפוס' זמננו שסבורים שניתן לקיים את הכנסת הספר בשירה וריקודים אך בתנאי שהאבלים עצמם לא ירקדו (כך מורים הרבה פוס'). מאידך יש הסוברים שניתן להשתתף כרגיל כיון שההכנסת הס"ת היא לכבוד הנפטר. ושיטה אמצעית סוברת, שכל עוד האבל נמצא עם הס"ת הוא יכול לרקוד מחמת כבוד התורה. למעשה ניתן להקל כשיש צורך, כיון שהלכה כדברי המיקל באבל. בשורות טובות,