• ברכות השבח והראייה

ברכה על ברק ורעם באמצע הלילה

הרב אלישיב קפקה

י"ב טבת תשע"ט
שאלה
בס"ד שלום, אתמול בלילה התעוררתי מקול רעם חזק ולא ידעתי אם מותר לי לברך 'שכוחו וגבורתו מלא עולם' בגלל שלא נטלתי ידים. על הצד שאסור, האם כשאקום בבוקר אוכל לברך על מה ששמעתי בלילה?
תשובה
בס"ד שלום וברכה, השולחן ערוך (אורח חיים רכז, ג) כותב: היה יושב בבית הכסא ושמע קול רעם או ראה ברק, אם יכול לצאת ולברך כדי דבור, יצא; ואם לאו, לא יצא. מכאן נוכל ללמוד בנוגע לשאלתך: א. היוצא מבית הכסא במקרה המדובר בשו"ע הוא במצב שידיו לא נגעו במקומות המכוסים (המוגדרים בהלכה כמקומות המטונפים) או לחילופין רק נכנס וטרם התפנה. ובכל זאת נוטל ידיו משום רוח רעה. במקרה זה יֵצֵא בזריזות ויברך אף ללא נטילת ידים. באם נגע במקומות הנ"ל צריך לשטוף ידיו במים או בדבר אחר שמנקה ויברך אם הוא תוך כדי דיבור. (משנה ברורה ס"ק יא) ולכן המתעורר בלילה לקול רעם יכול לנקות ידיו במידי דמנקי (שמיכה,טישו) ולברך. ב. זמן הברכה על ראית הברק או שמיעת הרעם הוא תוך כדי דיבור, כ2-3 שניות הסמוכות לברק או רעם. (משנה ברורה ס"ק יב) ולכן אין לברך בבוקר על מה ששמעת בלילה. בברכת חורף טוב ומלא ברכה לכל ישראל,