• שאלות כלליות

טחינת בשר במעבד מזון פרוה

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ה אדר א' תשע"ט
שאלה
שבוע טוב הרב, רציתי לשאול, אשתי רוצה לטחון מרק עם חתיכות בשר לתינוקת בבלנדר פרווה, אם היא תעשה את זה כשהמאכל קר הבלנדר יישאר פרווה?
תשובה
שבוע טוב ומבורך. בעיקרון דבר קר אינו מפליט. אולם כיון שמדובר בסכינים שמסתובבים במהירות רבה ומתחממים, פעמים נבלע בסכינים מהמאכל. ולכן אם רוצים להחזיר את המיקסר שיהיה פרווה - צריכים הגעלה בכלי ראשון. מקורות: עי' פתחי מגדים פרק ח', כ"ז, והערה 3 לגבי הכשרה מש"כ שו"ת שבט הלוי ח"ב, כ"ז, א'. אולם יעו' מש"כ בס' הכשרות א, הערה קי"ב להחמיר שמערבל מזון/בלנדר שהשתמשו בו לחלבי או בשרי אין לשנותו מעתה ואילך למין אחר, והכשרתו דוקא בליבון קשה עיי"ש. וכתב שלכן רצוי לקנות חלק נוסף עבור המין השני. ע"כ. יש להוסיף שאם טחנו לדוג' בשר בבלנדר ועבר 24 שעות ואח"כ טחנו בו דבר חריף, מותר לבני ספרד לאוכלו עם מאכלי חלב, אולם לבני אשכנז יש להחמיר בזה, אולם כשיש צורך ניתן להקל אם היו הסכינים נקיים, וכל שכן אם המטחנה אינה מגיע ליד סולדת (עי' כה"ח יו"ד צ"ו ס"ו, וס' הכשרות למעשה עמ' קט"ו, ופתחי מגדים שם). בברכה רבה,