• דתיים לאומיים וחרדים

אולי החרדים צודקים?

הרב אליקים לבנון

ט"ו אייר תשע"ט
שאלה
אולי החרדים צודקים? והרי יש את עניין שלוש השבועות שהחרדים עונים על הרבה מהתשובות של ציבור הדתי לאומי?
תשובה
שלום. מדינת ישראל בת 71 שנה. חזרנו מגלות של כמעט 2000 שנה. לפני 80 שנה היתה אומה חזקה ואכזרית, שרקמה תוכנית להשמיד את עם ישראל, ואף הצליחה להרוג שליש מעמנו, 6 מליון ואולי יותר. למרות הכל, בנינו מדינה שהיום נחשבת לאחת המדינות החזקות ביותר, בכל התחומים: ברפואה, במדע , בצבא, ומעל לכל, מדינה מובילה בעולם התורה! אם בעבר מרכזי התורה היו באירופה, ואח"כ באמריקה, כיום מרכז התורה בעולם היא מדינת ישראל. מי שחושב שהכל קרה במקרה, אינו מאמין בקב"ה! על זה כותבת התורה בפרשת בחוקותי: אם תלכו עמי בקרי. כלומר, הכל קם במקרה. לא זו דרכנו! אנו, מאמינים בני מאמינים, הרואים בנס האדיר של תקומת עם ישראל בארצו, את ידו הטובה של הקב"ה, אשר גבר עלינו חסדו! ולענין שלושת השבועות: המהר"ל, נצח ישראל פרק כד, קורא לשבועות הללו, גזירות. הכוונה היא, שהקב"ה הוציאנו לגלות כדי לרפא חולאים שלנו. כדי להבטיח שעם ישראל יישאר בגלות, הוא "גזר" שגם אם נרצה, לא נוכל לחשוב על יציאה מהגלות. זו גזירה על הפסיכולוגיה שלנו. כך באמת היה, שגם בזמנים הקשים ביותר, היהודים ברחו מגלות לגלות, ולא העלו על דעתם לחזור לארץ. אין ולא היה "איסור" לעלות. היה מחסום מחשבתי, ארץ ישראל נשכחה. אחת השבועות היא על הגויים: שלא ישתעבדו בישראל יותר מידי. כלומר: שלא יעלו בדעתם להשמיד את ישראל. לקראת השואה, הגיע זמן שבו סילק הקב"ה את השבועות, ואירעו שתי תופעות. האחת: עם ישראל יכול היה לזכור ולעלות לארץ. והשניה: האומות היו יכולות להשמיד את ישראל. לכן עלתה התנועה הנאצית, ומאידך, החלו יהודים לעלות לארץ. השואה דחפה את העליה לארץ, ב"ה, זכינו לליווי של הקב"ה, והננו עולים יום יום. עין בעין אנו רואים בשוב ד׳ ציון!