• שבת ומועדים
  • מוקצה

רב קו בשבת

כולל הלכה בית אל

ג סיון תשע"ט
שאלה
מותר לקחת רב קו בתור סמנייה לספר בשבת כדי לחזור ברכבת מהכותל במוצש?
תשובה
שלום וברכה הסימנייה היא כלי שמלאכתו לאיסור, מפני שהשימוש בה הוא באופן שנעשה איסור דרבנן. לכן היתר הטלטול יהיה לצורך גופו או מקומו. אם כן כאשר אני משתמש בה בתור סימנייה לספר נחשב הדבר כצורך גופו. נחלקו האחרונים האם יהיה מותר להשתמש לצורך גופו בכלי שמלאכתו לאיסור כאשר יש לי כלי של היתר אחר שיכול לשמש אותי, היינו להשתמש ברב קו לסימנייה כאשר אני יכול להשתמש בדף רגיל. דעת המשנה ברורה (שח' יג' ובשער הציון שם) וכן פסק השש"כ, שיש לאסור כל עוד יש לי כלי של היתר. אך דעת הרב עובדיה (חזו"ע שבת ג') ועוד פוסקים שהדבר מותר אע"פ שיש לי כלי של היתר (כ"ש במקום צורך). כאשר מייחדים את הרב קו לסימנייה מערב השבת יש צד יותר להקל מפני שהגדרתי, שגם תשמישו יהיה כסימנייה לספר ולא רק לשימוש בלעדי לרב קו. לכן למעשה לספרדים- יש להתיר באופן פשוט להשתמש בזה כסימנייה. אך לאשכנזים יש להתיר אלא על ידי שמערב שבת ייחדו את הרב קו גם לסימנייה. על הלכות שבת נאמר שהם מקרא מעט והלכות מרובות. בברכה רבה הרב אוריאל מועטי