• שבת ומועדים
  • תשעה באב ועשירי באב

חולה שצריך לאכול בתשעה באב שחל ביום ראשון

הרב יצחק בן יוסף

כ"ב תמוז תשע"ט
שאלה
שלום, חולה שצריך לאכול בתשעה באב, מתי יעשה הבדלה, וכיצד יטול ידיים והאם יאמר 'נחם' בברכת המזון?
תשובה
חולה שצריך לאכול בתשעה באב יעשה הבדלה לפני שיצטרך לאכול, ועדיף להבדיל על בירה ואם אין לו יבדיל על מיץ ענבים או יין, ישתה מעט וייתן לקטן לשתות רוב רביעית, אלא אם כן זקוק לשתיה זו לבריאותו.(סידור קול אליהו) כאשר נוטל ידיים ייטול ידיים כרגיל כל כף היד שרחיצה זו למצווה ואינה להנאה. (כה"ח תקנד,נג. ילקו"י ו.) אמירת 'נחם' בברכת המזון - לדעת הרמ"א מי שצריך לאכול יאמר נחם, וכן נראה הכרעת המשנה ברורה(תקנז,ה). ויאמרו אותו בברכת בונה ירושליםויסיים 'מנחם ציון ובונה ירושלים'. ואילו הגר"א וילקוט יוסף(ג) פסקו שאין אמירת 'נחם' נתקנה רק לתפילה. ואפשר לומר נחם בהרחמן (קנז,יא) וכתב בשו"ת דברי יציב - לחזק את המנהג ברוב אשכנז שאומרים נחם, כדי להראות שהוא אבל על ירושלים וזה שאוכל עקב מחלה.