• הכותל והר הבית

קבורה בהר הבית

הרב עזריה אריאל

ח אב תשע"ט
שאלה
שלום לרב. האם מותר לקבור מת, גוי או יהודי, בהר הבית? מה המקור לכך? תודה רבה לרב.
תשובה
לשואל, שלום וברכה! אמנם מותר להכניס מת להר הבית (פסחים סז ע"א והל' ביאת המקדש פ"ג ה"ד), אך דווקא באופן זמני ולא לקבורה קבועה. ראיה ברורה לדבר, שהרי אפילו בירושלים המקודשת אסור לקבור (תוספתא נגעים פ"ו ה"ב והל' בית הבחירה פ"ז הי"ד), כדי שלא להטיל מגבלות וקשיים על חיי הטהרה בירושלים. קל וחומר להר הבית, שאין להציב בו קבר קבוע, של יהודי או של גוי, שמגביל ועלול לטמא את הבאים למקדש (הדעה המקובלת בהלכה היא שגם קבר של גוי מטמא, ואכמ"ל). הקל וחומר הוא כפול: לא רק מפני שהר הבית קדוש יותר, אלא גם מבחינת מטרתו וייעודו. בירושלים אפשר שתהיה למישהו קרקע פרטית משלו, ואף על פי כן הגבילו חכמים את השימוש בה ואמרו שלא יקברו בה. הר הבית שייך להקדש או לציבור, ולא שייך לנצל אותו לקבורה.