• מים אחרונים וזימון

קטן שלא אכל לחם מצטרף לזימון?

הרב מיכאל יומטוביאן

כ"ד תשרי תש"פ
שאלה
למנהג עדות המזרח שקטן מצטרף לזימון האם הוא מצטרף גם כשהוא לא אכל לחם?
תשובה
לזימון בשלושה קטן מצטרף רק אם אכל כזית לחם או לפחות מזונות שברכתו האחרונה על המחיה. ולזימון בעשרה קטן מצטרף אפילו אם אכל רק כזית פרי או ירק וכדו'. הרחבה: בזימון בעשרה, מוסכם על הפוסקים ששבעה שאכלו לחם ושלושה שאכלו כזית מכל מאכל, הם מצטרפים לזימון. לעומת זאת בזימון בשלושה, יש מחלוקת בין הראשונים. יש אומרים שצריכים כל השלושה לאכול לחם, ויש אומרים שאפשר להסתפק במזונות ויש מקילים אפילו בירק או פרי וכדו'. למעשה אנו משתדלים לכתחילה שיהיו שלושה שאכלו לחם אך בדיעבד מצרפים גם אם אחד לא אכל לחם. לגבי צירוף קטן- הספרדים נוהגים להקל כדעות הסוברות שמצרפים קטן לזימון, אמנם בזימון בשלושה צריך שהקטן יאכל לחם או לפחות כזית מזונות כדי לצרפו לזימון, שהרי אם אוכל רק פרי או ירק יש שני ספקות (ספק ספיקא) שמא אי אפשר לזמן כלל, הספק הראשון שמא הלכה כסוברים שזימון בשלושה דוקא בשלושה שאכלו לחם, והספק השני שמא קטן לא מצטרף. לעומת זאת בזימון בעשרה אפשר לצרף קטן גם אם אכל ירק וכדו' שהרי אין ספק בשאלה האם לזימון בעשרה מצרפים מי שאכל רק ירק. כן פסק הרב משה לוי זצ"ל בספר ברכת ה' חלק ב בהערה בעמוד תעה.