• קדיש

אמירת קדיש על קרובי משפחה

הרב נועם דביר מייזלס

י"ח כסלו תש"פ
שאלה
שלום רב 1. לגבי אמירת קדיש. דודה של אשתי (אחות אמה) נפטרה בארה"ב לפני כשבועיים. בס"ד הצלחנו לסדר לה קבורה יהודית. שני בניה כנראה אינם אומרים עליה קדיש. האחד מנותק לחלוטין מיהדות והשני מחובר ליהדות למען "אותו האיש" כך שספק אם אומר קדיש ואם כן כנראה לא בבית כנסת אורתודוכסי. אשתי בקשה שאומר עליה קדיש , ובנוסף גם על הדוד שנפטר לפני כחצי שנה. • האם לומר קדיש 11 חודש? • האם לומר את כל הקדישים? הדוד ואני אשכנזים. 2. אגב האירוע הנ"ל התעוררתי לשאלה לגבי הדודים שלי: • אחות אמי , אח של אבי. שילדיהם אינם שומרי מצוות. האם אוכל לומר קדיש ביום השנה שלהם? • האם לומר את כל הקדישים ביום השנה? • האם ניתן \ חובה לומר קדיש לגבי סבא וסבתא שלי? תודה, ותזכו למצוות יובל
תשובה
שלום וברכה ! אשריך שנתעוררת לעניין כה חשוב. א. באשכנז נהגו להקפיד שמי שיש לו אב ואם שלא יאמר בחייהם קדיש על אדם אחר. מאידך בני ספרד פחות הקפידו על כך. ולכן כיון שכבודו מבני אשכנז, נכון לשאול את האב ולקבל ממנו רשות לומר קדיש. *את הקדיש אתה יכול לומר על שניהם (רמ"א שע"ו ד', גשה"ח פרק ל' ח' ח'). *יש נוהגים לומר על שאר קרובים י"א חודש כמו על הורים (גשה"ח פרק ל' ט' ד'), ויש שכתבו לומר כל השנה (צרור החיים אות רס"ה), משום שאמירת י"א חודש היא משום כיבוד הוריו. ולמעשה אם תוכל לומר כל השנה, זו זכות גדולה לנפטר. *אתה רשאי לומר את כל הקדישים, וכן ראוי לעשות, כיון שאין מי שיאמר עליהם. ב. התשובה לשאלותיך, היא כן. ולגבי סבא וסבתא יש בכך יותר תועלת, כיון שתפארת אבות בני בנים. חשוב להוסיף שבמידה ולא תוכל לומר ואכן אין משהו קרוב משפחה שיוכל לומר עבורם. נכון מאד לבקש מאדם זר תמורת שכר שיגיד קדיש עבורם וגם בכך יש תועלת גדולה לע"נ הנפטר (גשה"ח פרק ל' ח' ז', ילקו"י אבלות ל' י"ט כ"ב, צרור אות רע"ז). תבורך מפי עליון! בכבוד רב,