• קשר בין גרוש לגרושתו

למה אסור להחזיר את גרושתו?

כולל הלכה בית אל

ד טבת תש"פ
שאלה
ב"ה שלום כבוד הרב יש לי קושיה קשה. מה הטעם שה רואה זאת כתועבה? הרי אין כאן זימה של אשת איש ואפילו לא גנבת דעת. דברים פרק כד ד "לֹא-יוּכַל בַּעְלָהּ הָרִאשׁוֹן אֲשֶׁר-שִׁלְּחָהּ לָשׁוּב לְקַחְתָּהּ לִהְיוֹת לוֹ לְאִשָּׁה אַחֲרֵי אֲשֶׁר הֻטַּמָּאָה כִּי-תוֹעֵבָה הִוא לִפְנֵי ה וְלֹא תַחֲטִיא אֶת-הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה אֱ-לֹהֶיךָ נתֵן לְךָ נַחֲלָה". תודה
תשובה
שלום וברכה האיסור הוא להחזיר את גרושתו לאחר שנישאה לאחר. אם היא לא נישאה לאחר מותר להחזיר אותה והדבר אפילו ראוי, כל עוד הבעל לא כהן (דברים כד, א-ד. ספר החינוך מצווה תקפ, ). הרמב"ן בפירושו לתורה שם מסביר את טעם האיסור, כדי שלא יווצר מצב שאנשים מחליפים את נשותיהם מאחד לשני - מתגרשת מאחד בבוקר ונישאת לאחר, ולמחרת מתגרשת מהשני וחוזר לראשון. כך כתב גם בספר החינוך (מצווה תקפ). המשך חכמה שם מביא טעם נוסף, כדי שלא לגרום לבעל הראשון שגירש את האשה לפעול כדי לגרום לה להתגרש מהשני כדי שתחזור אליו. בברכה, הרב אריה מינקוב