• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

בחירה חופשית

הרב אלישיב קפקה

כ"ט טבת תש"פ
שאלה
שלום כבוד הרב! לאחרונה התחלתי להתחזק ועם זה באו השאלות באמונה.. כתוב שכול מה שיעשה אדם נכתב מראש בשמיים אז עלו שני שאלות 1) דבר זה סותר את עקרון הבחירה החופשית אם נכתב מה אני יעשה בכול רגע נתון אז בעצם אין לנו בחירה חופשית כי כתוב מה אני יעשה כול רגע ובעצם זה נכתב מראש ואיני קובע 2) מה שווים חייו של אדם אם הכול נקבע מראש הרי הקדוש ברכו יודע בדיוק מה הוא יעשה בחייו אז למה צריך את זה?
תשובה
בס"ד שלום וברכה, יישר כח שאתה מתחזק ויישר כח על שאלותיך. כאשר עולה שאלה הרי זו דלת כניסה לבירור והבנה עמוקה יותר של התורה והמצוות ומתוך כך עליית מדרגה באמונה ויראת שמים. אציין, שגם אם אתה לא מוצא מיד תשובה, אט-אט לך, כל מה שאתה שואל - כבר נשאל והוסבר, אלא שצריך להעמיק ולחפש את התשובה בסגנון שיענה לך. לגבי הבחירה החופשית - זו אכן שאלה גדולה שהתחבטו בה כבר רבותינו הראשונים. וכפי שכתבת, אם באמת אין בחירה חופשית אזי אכן אין ערך למעשינו. אלא, שלמרות שה' יודע מה נעשה אין זה סותר את העמדה והבחירה שלנו. הידיעה של הקב"ה אינה כשלנו, היא ידיעה מסוג אחר שאינה מוגבלת בזמן. ועל כן שאלות על הזמן איך ידע בעבר מה יהיה בעתיד אינן שייכות ביחס אליו. בברכה,