• שבת ומועדים
  • סדר וניקיון

סחיטה במים זורמים

הרב שמואל אריאל

י"ב תמוז תש"פ
שאלה
אני יודע כי אסורה הסחיטה בשבת. אך עלתה בי תהייה לגבי סחיטה בתוך מים. האם ניתן לסחוט סמרטוט מתחת למים זורמים? המטרה היא להוציא מתוכו את הליכלוך, בין אם הוא דבוק ובין שנספג בפנים. למה הדבר עוד דומה, לסחיטת שערות מתחת לדוש המקלחת. או למברשת שיניים מתחת לזרם מים /בתוך קערת מים. האם יש כאן מלבן ? האם מתקיימת סחיטה כאשר הסמרטוט/מברשת/שיער נשאר רטוב? תודה ובשורות טובות
תשובה
שלום וברכה! אם אני מבין נכון, המחשבה שלך שאולי במקרה כזה אין איסור סחיטה, היא משום שבאופן זה הסמרטוט (וכן בשאר הדוגמאות) אינו נעשה יבש בעקבות הסחיטה. אולם איסור הסחיטה בשבת אינו נובע מכך שהחפץ נעשה יבש. כפי שהזכרת בשאלתך, במקרים הללו איסור הסחיטה הוא מצד "מלבן", דהיינו כיבוס. ממילא, אין הבדל האם הסחיטה נעשית בתוך מים זורמים או לא, שהרי בכל אופן הסמרטוט מתנקה, וזו היא התוצאה האסורה.