• עולם הצומח

הצמחים ביהדות

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ד אדר תש"פ
שאלה
שלום לכבוד הרב, שאלה לגבי הצמחים ביהדות מבקשת מקור ביהדות לגבי השאולות הבאות: 1. החמצן שמספקים העצים 2. אחוז הצמחים חייב להיות 21% בעולם על פי התורה (לפי סרטון שראיתי של הרב זמיר כהן) 3. נאמר גם כשכורתים עץ, העצים לידו מצמיחים יותר עלים וזה בכדי שיגיע לאחור הנ"ל כפי שקבה בורא עולם אודה על תשובתכם בהקדם, אני אדם מאמין, רק שיש לי חתן שאני מנסה להחזירו בתשובה, מתפללת עליו תודה ושבת שלום
תשובה
שלום רב לשואלת הנכבדת! כתוב בחז"ל (זוהר הקדוש שמות קס"א ב'), שהקב"ה "אסתכל באורייתא וברא עלמא", כלומר שהעולם הוא פועל יוצא מרצון ה' הגנוז בתורה הקדושה. ומעין זה מובא במדרש רבה (בראשית א' א'): שהתורה היתה כלי אומנותו של הקב"ה. אם כן פשוט, שכל פרט בטבע וכל מידע שאנו יודעים, יש לו מקור בתורה, וחשוב להדגיש שיש איזון של היסודות בטבע שעל פיו העולם נוהג, ובתורת הסוד האריכו בכך מאד. לעיתים במדע, ערכי המדידה משתנים, כך לדוגמא מדידת החמצן לפני מאות שנים היתה גבוהה יותר מ21 אחוז, כפועל יוצא משיטת המדידה. ובסוף, המדע תמיד מתיישר לאמת המוחלטת בתורה, וכמו דעת המדע ביחס לכדור הארץ, ואין כאן המקום להאריך בזה (אגב, נראה שכוונתך שה21 אחוז מתייחס לחמצן באויר ולא לכמות הצמחים). חושבני שהדרך הנכונה בימנו להחזיר בתשובה, היא פחות בבירורים ומחקרים בטבע ובמדע, אלא דוקא באופן שמקרינים את טוב התורה, את נעימות המצוות ואהבת ה'. בטוחני שבדרך זו ועל ידי דוגמא אישית, יחד עם תפילות מקירות הלב, החתן ישוב במהרה לדרך ה'. אשרייך על הרצון הטוב לחזק את דרך האמת. תזכי לרוות נחת מכל משפחתך! בברכה נאמנה,