• שבת ומועדים
  • אכילת מצה

מצה שמורה שנשברה בליל הסדר

הרב חגי לרר

ו ניסן תש"פ
שאלה
מה לעשות אם ערב פסח מצה שמורה שקניתי עבור הסדר לצורך שלוש מצות נמצאה, ח"ו, שבורה ואין אפשרות להשיג שלמה ויש ברשותי מצות רגילות? האם אפשר "לערבב" מצה שמורה עם רגילה כדי שתהינה שלוש מצות שלמות לסדר? וגם, מה זה שבורה (כי קורה שמצה נסדקה אבל טרם התפרקה)? תודה וחג שמח!
תשובה
שלום וברכה, גם אם המצות השמורות נמצאו שבורות, אפשר לברך על המצות הרגילות שבעצם גם הם שמורות אך לא משעת קצירה אלא משעת טחינה. אמנם לכתחילה נוהגים לצאת יד"ח בשמורות משעת קצירה וזה יותר מהודר אך גם בשמורות הרגילות ניתן לצאת ידי חובה. ובמקרה שלך זה יותר קל כיוון שרק את הברכה עושים על הרגילות, אך עדיין ניתן לאכול לאחר מכן את ה'כזיתים' מן המצות השמורות השבורות,וממילא תצא ידי חובה למהדרין. אם המצה סדוקה אך ניתן להחזיק בחלק הקטן של המצה וכך להרים את כל המצה, הרי זה נקרא מצה שלמה. ברכה ,הצלחה וכל טוב, חג שמח.