• שבת ומועדים
  • חפצים שונים

הוספת מים למצנן בשבת

הרב חיים שרייבר

ד סיון תש"פ
שאלה
שלום, האם ניתן להוסיף מים קרים\ קרח למצנן בשבת וחג? (MORPHY RICHARDS AIR COOLER 65470) למצנן יש עוצמות משתנות וכן פונקציה של קרור. אני לא יודע כיצד הוא עובד והאם משתנה אופן הפעולה כאשר לוחצים על אפשרות הקרור. תודה רבה,
תשובה
שלום מותר להוסיף מים למצנן בשבת. (שמירת שבת כהלכתה פרק י"ג סעיף מ"א) כיון שאין בכך לא משום הבערה או בישול. וזאת בתנאי שהוא עדין פועל ולא הפסיק לעבוד כאשר מיכל המים התרוקן. כמו כן אין בעית מוקצה כי המצנן הוא כלי שמלאכתו לאיסור ומותר לטלטלו לצורך גופו או מקומו - כמובן מתוך זהירות שלא ינתק כבל החשמל. אף אם בעת הזזת המצנן המים שבתוכו "יעשו גלים" במצנן, ואף נתזי המים מתגברים בעת הטלטול. (מכון צומת) מותר לתת למיכל גם קרח כיון שהפשרת הקרח לא נעשית על ידי ריסוק אלא מאליה על ידי המים שסביבו וטמפרטורת החדר, ואין בכך איסור מוליד. וכן מותר להוסיף מים וקרח לתוך מצנן אוויר בשבת בזמן שהוא כבוי ע"י שעון שבת. אם יש סוג של מצנן שהוספת המים תגרום לפעילות יתר ומאמץ נוסף של מנוע המאוורר אז במקרה כזה יהיה אסור להוסיף בו מים. יום טוב