• מנחה וערבית

תפילת מנחה/ערבית יחיד

הרב יצחק גרינבלט

ט"ז סיון תש"פ
שאלה
שלום כבודו אני די חדש בחזרה לתשובה ויש לי בעיה בבית כנסת להיות עם אנשים זה מקשה ולא נעים לי פחות חברתי רציתי לדעת מה אני לא צריך להתפלל במנחה וערבית (יחיד)
תשובה
בס"ד שלום רב. שמחתי מאוד לשמוע שזכית לעבור תהליך של חזרה בתשובה, זה ממש נפלא. אברך אותך שתזכה להמשיך ולעבור את התהליך בשמחה גדולה, בהמון מרץ והתחדשות. פעמים רבות אדם זוכה לגילויים ולחיבורים נפלאים, אך כאשר הוא מגיע אל הדברים המעשיים, פתאום הכל נהיה מסובך. זה הקושי כאשר מגיעים לדברים המעשיים. לכן אנשים רבים אוהבים דת מופשטת, רוחנית, שיש בה אידאלים ורעיונות יפים, אך בפועל אין בהן משהו מעשי היהדות אומרת אחרת. אנו לומדים שהחשיבות של דבר, הגדול ביותר, העליון ביותר זה שהוא מגיע בסופו של דבר ומתבטא בדברים המעשיים, גם אם הם מורכבים, גם אם הם לא פשוטים. לדוגמא, נושא האחדות, האידאל העליון והחשוב של ואהבת לריעך כמוך, מאוד יפה ומאוד מוסכם. אבל הירידה לפרטים לא תמיד קלה. מצות ביקור חולים, האכפתיות המעשית מהאחר. העזרה לאחר במצבו הכלכלי, שלפעמים לא קל, וכשכל אחד דואג לאחר, אנו זוכים לעם של חסד, עם של עזרה לזולת, עם של אחדות שמאיר את העולם כולו. כך גם בעניין התפילה. התפילה היא מפגש נפלא שאנו זוכים להיפגש עם אבינו שבשמים, מלך העולם כולו, הממליך מלכים ולו המלוכה. ומפגש זה מחייה אותנו, מזרים בנו כוחות, מחבר אותנו אל הנקודות העמוקות ביותר שבנו, ממש אל כל הדברים הגדולים שאנו מאמינים באם, שואפים אליהם ועל ידם זוכים להיות יותר גדולים, יותר חיים את הדברים הגדולים באמת. אלא שפעמים רבות המפגש עם בית הכנסת לא כל כך טוב. בית הכנסת יכול להיות דבר גדול מאוד, הדוחף, העוזר לכל צעידה קדימה, אך גם עלול להיות מפגש מקווץ, מקשה, מייאש ומרחיק. לכן, מאוד חשוב לבחור בית כנסת מתאים, מניין מתאים, מסגרת ומקום מתאימים, כדי שהמפגש עם בית הכנסת יהיה טוב ומועיל. לפעמים לוקח זמן עד שמוצאים מקום כזה, אבל לאחר מיכן מגלים שהחיפוש היה ממש משתלם. חבל מאוד להפסיד את ההזדמנות, שחכמנו זכרונם לברכה לימדו אותנו שהיא מאוד מאוד חשובה. לכן, המלצתי היא שתכתוב לי בדיוק מה הקושי שלך בבית הכנסת, ויחד ננסה למצוא פתרון שיקל ושישנה את המפגש שלך עם בית הכנסת. חזור אלי עם פרטים נוספים, ואשתדל הפעם להיות זריז ומעשי כדי שהעזרה תועיל לך. פרט ככל שאתה יכול וכך אקבל תמונה טובה יותר ואוכל לפעול לעזור לך בדברים הטובים ביותר בשבילך. בברכת הצלחה רבה הרב יצחק גרינבלט.