• כלאים

כלאיים בגינה שלנו

מכון התורה והארץ

כ"ב סיון תש"פ
שאלה
שלום וברכה זכינו לשתול הרבה שתילים של ירקות בגינה שלנו. בדיעבד התברר כי לא מספיק התעניינו בהלכות כלאיים. יש לנו בגינה סוגים רבים של ירקות - ביניהם מתפסים כמו מלפפונים, קישואים, ומלונים, וירקות שלא מתפסים כמו פלפל וכדו, בנוסף יש לנו הרבה סוגי תבלינים. הצמחים נשתלו במרחק של כ20 סמ אחד מהשני. 1. מהו המרחק הנדרש בין שתילים? ובנוסף, האם מותר לשתול ירקות מתחת לעץ פרי? כמה מרחק צריך? מה לגבי עץ בננה? 2. האם זה משנה אם הירק מתפס או לא? (במידה שכן, אם זה מתפס כמו מלפפון, ונותנים לו לתפוס למעלה על עמוד ולא על הקרקע האם זה משפיע על המרחק בו ממנו אפשר לשתול ירק נוסף?) ועוד, מה נחשב מתפס ומה לא? (האם זוקיני נחשב מתפס?) 3. מה עם זנים שונים של אותו צמח - כמו סוגים שונים של עגבניות? מה המרחק הנדרש ביניהם? 4. מה לגבי קטניות? האם זה דורש מרחק מסויים? או זה כירק רגיל (מתפס)? 5. יש לנו צמחים שלא שתלנו, אלא שיצאו מעצמם בלי כוונה מערמת קומפוסט, ויצאו ממש קרובים אחד מהשני. תפוחי אדמה ועגבניות. הוצאנו את התפוחי אדמה (מתחת לאדמה) עוד לפני שהיו עגבניות על הצמחים הצמודים, האם מותר לאכול את התפוחי אדמה? האם לאחר שכבר הוצאנו את התפוח"א מותר לאכול את העגבניות? 6. מה עם שאר הצמחים ששתלנו אולי קרובים מדי? מה עושים בדיעבד? 7. יש לנו בגינה צמח "גוגי ברי", האם זה פרי? ירק? (לגבי דיני ערלה)
תשובה
בס"ד שלום וברכה הרבה שאלות שאלת, אשתדל לענות כפי האפשר. כדאי לרכוש במכון התורה והארץ את הספר הלכות הארץ (086847325) לדעתי יכול לעזור בפתרון חלק מהבעיות. 1. כל מה שהזכרת בשאלה אלו הם ירקות. ועל כן ההרחקה בשרשים צריכה להיות של 15 ס"מ בין שתיל לשתיל. . מותר לשתול ירקות תחת עץ פרי. בננה היא כאדמה. 2. אם שתלת במרחק של 15ס"מ, ויש שם מינים המתפשטים (דלעת, אבטיח מלון) ואסורה בהם תערובת עלים (לפי חלק מהפוסקים) יש להדלות לגובה ואז אין חיוב עקירה. אבל עגבניה, חציל וכדו' אפילו שיתערבו העלים אין בכך איסור. 3. אין צורך בהרחקה בין זני עגבניות. 4. לפי מו"ר הגרש ישראלי צז"ל קטנית היא כמו ירק ואילו לחזו"א דינה כתבואה. שההרחקה גדולה יותר. עיין בלוחות בספר הלכות הארץ. 5. מותר לאכול את המינים שהיו כלאים בפועל. הפרי לא נאסר רק יש חיוב עקירה. 6. אם יש צמחים שנשתלו קרוב מדי לירק אחר יש לעקור. 7. ירק לדיני ערלה לפי הספרדים (ברובם), הרבה מהאשכנזים מחשיבים אותו כעץ, כך שאין בעיה לשתול לידו אבל יש בו איסור ערלה ג' שנים ראשונות. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ