• שבת ומועדים
  • מוקצה

מוקצה בשבת - ביטול כלי מהיכנו

הרב חגי לרר

ג אלול תש"פ
שאלה
בס"ד שלום הרב, נגיד שבשבת גיליתי ששמתי בטעות לפני שבת מוקצה מחמת חיסרון כיס על בסיס מסוים ואני רוצה להפיל את המוקצה על ידי הטיית הבסיס והפלת המוקצה. האם יהיה לי מותר להפיל את המוקצה על מיטה / מזרן / ספה וכו על מנת למנוע ממנו נזק? או שיש בכך ביטול כלי מהיכנו? תודה רבה
תשובה
שלום וברכה, אכן ישנו איסור של ביטול כלי מהיכנו גם במצב של הפסד. המקרה שהתירו חכמים לבטל כלי מהיכנו זה במקום שיש צער בעלי חיים שזה איסור דאורייתא. אך במקרה של נזק, ניתן לקחת את הבסיס עם המוקצה ולהטות בזהירות במקום אחר שלא יגרם נזק למוקצה כגון שלא יטה מגובה רב או יקח למקום נוח אחר שלא יהיה שם בעיה של ביטול כלי מהיכנו. ברכה והצלחה וכל טוב.