• שבת ומועדים
  • שלשת השבועות

דיני בין המצרים בליל י"ז בתמוז

הרב נועם דביר מייזלס

ט"ו תמוז תש"פ
שאלה
שלום וברכה... האם מנהגי אבילות בין המצרים (השמעת כלי נגינה וכו') מתחילים בליל י"ז או ביום י"ז בתמוז?
תשובה
שלום רב. המנהג בארץ ישראל שדיני בין המצרים מתחילים מליל י"ז בתמוז. מקורות: כן כתב החיד"א (שו"ת חיים שאל ח"א סי' כ"ד) ביחס לברכת שהחיינו, וביחס לאלו שנמנעים מלאכול בשר כבר מי"ז בתמוז כמנהג האריז"ל (ראה שעה"כ פ"ט ע"ג), ושכן המנהג ארץ ישראל. והובא להלכה בכה"ח (תקנ"א ס"ז ר"ז) לגבי שהחיינו. וכן כתב באשל אברהם בוטשאטש (שם ב') ביחס לנישואין, וראה שם שאולי יש לאסור אף בין השמשות. ועיין עוד במג"א (שם ס"ק כ"ו) ובא"ח (דברים ה'). וראה באגרות משה (או"ח ח"א סי' קס"ח וח"ג סי' ק') שכתב שהדבר תלוי במחלוקת ראשונים, ומעיקר הדין אין מקום להחמיר לערוך חתונה בלילה, אך כבר נהגו להחמיר מצד שזה אבלות של רבים, אולם כשיש צורך אפשר להקל. בברכה רבה,