• תפילת נשים

נוסח תפילה לאשה חוזרת בתשובה

הרב נועם דביר מייזלס

י"ב אב תש"פ
שאלה
שלום כבוד הרב, בזמן האחרון התחלתי להתקרב יותר לדת ולהתמיד בתפילת שחרית מדי יום. אך שמעתי על הרבה נוסחים שונים לגבי תפילת השחרית לנשים ואני כבר מבולבלת... תוכל לומר לי מה הנוסח שנשים צריכות להתפלל? תודה רבה.
תשובה
שלום רב לשואלת הנכבדת. תבורכי על הרצון הטוב וההתמדה בעניינים העומדים ברומו של עולם. אכן את צודקת לעיתים עלולים להתבלבל ממנהגי התפילה הרבים וכל נוסח מתחלק לתת נוסח, וכבר אמר האר"י הקדוש שיש שניים עשר שערים בשמיים כנגד י"ב שבטי י"ה ולכל נוסח יש את השער שלו. ב"ה זכינו בדורות האחרונים שיתקיים בנו הברכה "מקבץ נדחי עמו ישראל". וקהילות שלמות עלו ארצה. לכל קהילה מנהגים ונוסח תפילה מיוחד משלה. לכל נוסח יש מעלה ויתרון וכל חכם הפליג בנוסח המיוחד לשבטו ועדתו. לכן חשוב שכל אחד ינהג כמנהג אבותיו, משום שלכל נוסח יש שער מיוחד שדרכו עולות תפילותיו ותפילות בני קהילתו. בנידון שאלתך יש לחלק בין אשה נשואה, הנגררת בעניין זה אחר בעלה, וצריכה לנהוג כנוסח שבעלה ובני משפחתו מתפללים, לבין אשה שאינה נשואה, ועליה לנהוג כמנהג בית אביה, וכהוראת חז"ל על הפסוק במשלי (א' ח'): "ואל תטוש תורת אמך". חשוב לדעת שהעקרונות והסדר הכללי של התפילה שווה בכל נוסח, ורב הדומה על השונה גם בפרטים. העיקר הגדול שצריך לעמוד לנגד עייניך, זה כוונת התפילה. אם כן למעשה, אם תוכלי לברר מה הנוסח שהתפללו אבות אבותיך, מה טוב, וכשאין אפשרות כזאת או שיש לך נוסח מסויים שאת מתחברת אליו והוא מסייע לך יותר בכוונת התפילה או נוסח שלימדה אותך רבנית או חברה טובה שכבר התרגלת אליו את יכולה לנהוג כמותו, עם כל המשתמע מכך, כולל סדר התפילה וחילוקי המנהגים בברכות התפילה ובכל פרטי הדינים לנשים. שנזכה לעבוד את ה' בלבב שלם. בהצלחה רבה,