• פירות וירקות

האם מותר לעם הארץ לאכול תאנים?

הרב אליקים לבנון

כ"ב אב תש"פ
שאלה
ברוך השם עכשיו שיא עונת התאנים וכמה עצים ליד הבית שלי נותנים לי כל יום כמות יפה של תאנים ואני לוקח אותם לעבודה ומחלק בשמחה לעובדים איתי, העניין הוא שחלק מהעובדים עוד לא חזרו בתשובה ואוכלים את התאנים כמו תפוח ולא מחפשים בכלל תולעים (שכמעט ואין ברוך השם) השאלה היא אם להמשיך לתת להם או להימנע כדי לא להכשילם
תשובה
שלום. א. כאשר לא יודעים שיש תולעים, גם אם יש מיעוט המצוי, האיסור הוא מדרבנן, כי מדאורייתא, גם "בריה" בטלה. ב. חבריך לעבודה, גם אינם מברכים, א"כ גם זה איסור דרבנן... ג. כמו שהננו מתירים להגיש מזון למי שאינו מברך, (ע"פ תשובה של הרב אוירבך זצ"ל), כך גם להגיש תאנים ללא בדיקה. ד. בנוסף, אני מציע, שפעם אחת תעשה "הצגת תכלית" בפני חבריך, תפתח כמה תאנים, אולי תמצא תולעים ותראה להם. אני מניח שאף אחד אינו שש לאכול תולעים... כך תלמד אותם, לפתוח ולבדוק, ויהיה זה שכרך ושכרם!