• חלה ונושאים נוספים

נטילת ידיים לפני הפרשת חלה

הרב חיים שרייבר

ט"ו מרחשון תשפ"א
שאלה
ילמדנו רבינו, מובא בשו"ע סימן קנ"ח וכן מובא ג"כ בשולחן ערוך הרב, שנוטלים ידיים לפני אכילת לחם כיון שהן שניות לטומאה ופוסלות את התרומה. אם כן, מאותה סברא היינו צריכים לטול ידיים לפני הפרשת חלה שהיא ג"כ רגילות בתרומה. ראיתי שהרב השיב בשלילה, ואבקש מהרב להאיר עיני בזה. בכבוד רב
תשובה
שלום (סליחה על העיכוב במתן התשובה. אינני יודע מהי הסיבה לכך). אני מביא לפניך את דברי המשנה הברורה (סימן קנ"ח ס"ק א'): "טעם תקנת נטילה...מפני סרך תרומה והיינו כיון דידים עסקניות הן ונוגעים בכל דבר, ובזמן שהיה נוהג טומאה וטהרה והכהנים אכלו תרומה היו צריכין ליטול ידיהם מדברי סופרים קודם אכילת תרומה כדי שלא יטמאוה בנגיעתן. וכדי שיהיו רגילין הכהנים בזה גזרו ג"כ על כל איש ישראל האוכל פת שאסור לאכול עד שיטול ידיו, וגם עכשיו שאין הכהנים אוכלין תרומה מפני הטומאה לא בטלה תקנה זו כדי שיהיו רגילים בני ישראל כשיבנה בהמ"ק במהרה בימינו לאכול בטהרה". כפי שמבואר כל התקנה היא על אכילת פת בעקבות אכילת תרומה של הכהנים, ולא על העיסוק בפת או בפירות של תרומה. לכן גם לא תקנו ליטול ידיים לפני הפרשת חלה. יום טוב