• שבת ומועדים
  • תפילות יום הכיפורים

לפתוח את ארון הקודש בתפילת נעילה

הרב נועם דביר מייזלס

ז תשרי תשפ"א
שאלה
האם גם בזמן ברכת כוהנים הארון קודש צריך להיות פתוח בתפילת נעילה?
תשובה
שלום רב. יש שכתבו שראוי לסגור את הארון בשעת נשיאת כפיים, כדע שלא יהיו אחוריהם של הכהנים לספרי התורה. אולם המנהג רווח אינו כן, ויש לו על מה לסמוך. מקורות: מובא בשם האריז"ל שכל תפילות יום כיפור עולות בשעת תפילת נעילה, לכן נוהגים להשאיר את ההיכל פתוח לכל זמן תפילת נעילה (ראה מ"ב תרכ"ג סק"ז), ובספר קיצור הלכות מועדים (עמ' ר"ח) כתב שראוי לנהוג לסגור את הארון קודש בשעת ברכת כהנים מהטעם האמור לעיל, והביא בהערה (כ"ב) שכך כתוב בדברי קהילות מנהגי פפד"מ (עמ' 469-470). ומנהג העולם להשאיר פתוח ולא לסגור כלל גם בשעת ברכת כהנים, וכנראה שסומכים על כך שהספרים נמצאים ברשות אחרת, כיון שארון הקודש חולק רשות לעצמו, וגם הספרים סגורים, בפרט שמדובר בשעת ברכת כהנים שהיא מצוה גדולה. גמר חתימה טובה,