כיבוד הורים עד לסיני?

הרב ש. יוסף וייצן

ל תשרי תשפ"א
שאלה
שלום כבוד הרב. אני בת 19 וכבר הרבה מאוד זמן אני רוצה לסוע לסיני. הוריי לא מרשים לי לסוע כי הם מפחדים מכך. רציתי לדעת מה דעת ההלכה בעניין, האם אני חייבת להקשיב להוריי במצב כמו זה כאשר מדובר בחיי הפרטיים ולא בשלהם, תודה! אשמח גם לשמוע בנוסף התייחסות כללית לנושא אם הוריי לא מרשים לי דברים כאותה דוגמה (למשל טרמפים, סנפלינג, טיול בשומרון, וכדו)
תשובה
שלום רב מהפוסקים עולה שרק אם המניעה מלשמוע להורים עלולה לפגוע בדבר חשוב ועקרוני אין צורך לשמוע להם. לא צודקים החושבים שכלל אין צורך לשמוע למה שאומרים ההורים. יש גם להבחין בין דברים שהם נובעים מטעיות של ההורים או שמדובר על דברים הגיוניים. יש גם להבחין בין דבר שמצער מאד את ההורים לבין דבר סתמי. הוזכר למשל בהלכה שבנוגע לבחירת בן זוג אין חיוב לשמוע להורים כי מדובר על הבחירה האישית של האדם על מצווה שמזדמנת לאדם ועל דבר שתלוי במציאת החן האישית. לכן אי אפשר לומר בצורה גורפת שאין חיוב לשמוע להורים בדברים שנוגעים לחיינו. תלוי מה זה גורם לנו. לפעמים יש מצבים שבהם בכדי לבנות את האישות של אדם ואי התלותיות בהורים אנו נאמר שזה חיי נפש שאדם לא ישמע להוריו אפילו על דברים פעוטים. גם כשלא שומעים למה שאומרים ההורים יש לעשות זאת בצורה שיגרום כמה שפחות צער וויכוחים ביננו לבין ההורים. הרי אחד מן ההלכות זה "לא יסתור את דבריו". לכן גם כשלא שמועים בקול ההורים לא עושים זאת בדרך שסותרים את דבריהם בצורה ישירה. מתחמקים ועושים ללא רעש וצלצולים. כל טוב