• תפילין בזמנים שונים

להניח תפילין בראש חודש אחרי מוסף

הרב נועם דביר מייזלס

ל תשרי תשפ"א
שאלה
שלום וברכה. מי ששכח להניח תפילין לפני מוסף של ראש חודש, מתי לפי הקבלה יש להניח את התפילין לאחר מוסף או במנחה?
תשובה
שלום רב. נחלקו המקובלים בנידון זה, והכרעת הפוסקים ההולכים לאורו של הרש"ש הקדוש, להניח תפילין בתפילת מנחה של ראש חודש ולא אחר מוסף. וכשאין אפשרות במנחה, יש לסמוך על מרן החיד"א להניח לאחר מוסף. מקורות: מבואר ברש"ש (נהר שלום דף י"ח וי"ט) שאחר מוסף לא יניח שוב תפילין כל היום, וכן כתבו הבא"ח (ש"א ויקרא י"ח), וכה"ח (כ"ה סקצ"ו), אולם דעת תלמיד הרש"ש, מרן החיד"א (מחזיק ברכה כ"ה י"ג, וכן במורה באצבע סי' ו' קפ"א) סובר שיכול להניח את התפילין כבר לאחר מוסף אם הוא רוצה ללמוד איתם. בכל אופן, דעת הרש"ש והבא"ח (שם) שבתפילת מנחה יניח תפילין כרגיל כפי שהוא נוהג ר"ת או שימושא רבה (ראה כה"ח שם סקצ"ז שכן מנהג בית אל). ונראה בפשטות שאם אין אפשרות להניח את התפילין במנחה, יכול לסמוך על הגאון חיד"א שכל רז לא אניס ליה, ואלו ואלו דברי אלוקים חיים. בברכה רבה,