• גזל ונזיקין

קנייה בטעות של כרטיס בהנחה שלא מיועדת אלי- גזל?

הרב משה מאיר אבינר

ט מרחשון תשפ"א
שאלה
יש הופעה (באינטרנט) של זמר מחו"ל שאני אוהבת ומשתמשי ב"ספוטיפיי" (אפליקציית מוזיקה) פרימיום (צריך לשלם כדי שיהיה פרימיום) קיבלו קישור להנחה ורכישת כרטיסים מוקדמת. חברה שלחה לי את הקישור ששלחו רק למשתמשי פרימיום ואני חשבתי שהתכוונו גם למשתמשי "ספוטיפיי" גם רגילים (כאלו שאין להם פרימיום) אז קניתי כרטיס שהוא כרטיס מוזל למרות שאין לי פרימיום אז זה נחשב גזל? (כי אני יודעת שגם גזל מגוי זה אסור מהתורה) ואם זה גזל, אין ממש איך להחזיר כסף כי כבר קניתי כרטיס ואין החזרים כספיים ואם אני אשלח להם מייל כדי שאני אוכל לשלם על שאר הסכום שלא שילמתי בגלל ההנחה רוב הסיכויים שבכלל לא יענו לי אז מה אני יכולה לעשות בשביל לתקן? תודה רבה!!!!
תשובה
שלום וברכה, יש לנסות להשיג את האחראים, אך אם לא ניתן להשיגם ניתן לסמוך על השיטות שאין חיוב השבה לגוי אלא משום חילול ה', וכאן אין. אכן כפי שכתבת גנבת גוי אסורה מהתורה. וכן כתב הרמב"ם בתחילת הלכות גנבה: "כל הגונב ממון משו"פ ולמעלה עובר על ל"ת שנאמר לא תגנוב וכו', ואחד הגונב ממון ישראל או הגונב ממון העכו"ם וכו'". אך נחלקו הפוסקים האם החיוב להשיב לגוי הינו מהתורה או משום חילול ה'. הנתיבות (סי' שמ"ח סק"א) כותב, אף שגזל גוי אסור אבל עשה של "והשיב את הגזלה", אין בגזל מגוי. וכן דעת הנודע ביהודה ומהר"ם בן חביב. לפי שיטה זו אם לא תצליחי להחזיר את הכסף, נראה, שאין לך חיוב החזרה כלל כיוון שאין חילול ה' במקרה זה, שמעשה זה אינו ידוע לנגזל שגזלו אותו יהודים. בברכה,