• שאלות כלליות

האם אפשר לעשות דברים לעילוי נשמתי?

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ג מרחשון תשפ"א
שאלה
שלום כבוד הרב, הבנתי שיש רב תימני בשם עזריה בסיס אם אינני טועה שאומר שאפשר לברך/ ללמוד לעילוי נשמתך, כלומר שאתה תעשה דברים לעילוי נשמתך שלך. רציתי לשאול: 1.מה זה תורם לך? אתה לוקח כל מים ואתה אומר "הברכה לעילוי נשמתי"? 2, האם אני כמרוקאי יכול לנהוג זאת? 3. האם אין בזה עין הרע למות בטרם עת?
תשובה
שלום רב. כנראה כוונת הרב שכיון שכל מעשה של לימוד, תפילה, ואמירת ברכות, שאנו עושים במשך היום נותן כח וחיות לחלק הנשמתי שבנו, ולכן יש לכוון שהדבר נעשה לעילוי נשמתנו (ומעין מה שכתב הב"ח לגבי הכוונה של ברכות התורה או"ח סי' מ"ז). א. נראה שאין הכוונה דוקא לומר בפועל שהדבר נעשה לעילוי נשמתנו, אלא לכוונה פנימית וידיעה שבכך אנו מאירים את אור ה' עלינו. ב. ודאי שכן. ג. אדרבה, אדם שמחובר לה' ועושה מצוות מתוך מודעות שבזה הוא מגדל ומחיה את נשמתו, זוכה לאורך ימים ושנות חיים כיון שמחובר הוא לחי החיים. ברכת ה' עליכם,