• שאלות אקטואליות

אם אני לא שומר על עצמי, מדוע אני חייב לשמור על אחרים?

הרב אוריאל טויטו

ז כסלו תשפ"א
שאלה
האם מה שהרב מתכוון זה שקל וחומר שהוא חוטא על "ואהבת לרעך כמוך"? בן דוד שלי לומד בישיבה, אז הוא אומר שבגלל שאתה לא שומר על עצמך קל וחומר שלא תשמור גם על האחר, כי ״ואהבת לרעך כמוך״ זה לאהוב את החבר שלך כמוך ואם אתה לא שומר על עצמך קל וחומר שאתה לא תשמור עליו. האם מה שבן דוד שלי אמר נכון?
תשובה
שלום לך, זו סברא של הבל, ואילו היה הסנהדרין קיים היום הוא היה מחייב מלקות, כדברי הרמב"ם (בהלכות רוצח ושמירת הנפש, פרק יא, ה): "הרבה דברים אסרו חכמים מפני שיש בהם סכנת נפשות. וכל העובר עליהן ואומר: הריני מסכן בעצמי ומה לאחרים עלי בכך, או איני מקפיד בכך מכין אותו מכת מרדות". פשוט הוא שאסור לאדם מישראל לפגוע בעצמו וקל וחומר שאסור לו לפגוע באחרים. וברור הוא שאם אדם מחליט שלא לשמור על עצמו מפני הקורונה, ובכך לעבור על דברי תורה, זה לא מתיר לו לפגוע גם באחרים ולגרום להדבקתם או להתפשטות המחלה בין יהודים נוספים. בנוסף, גם מי שלא שומר על עצמו מפני הקורונה, לא רוצה שיפגעו בו בדברים שהוא כן מקפיד עליהם. וכשם שהוא לא רוצה להיפגע ממה שחשוב לו, כך הוא צריך שלא לפגוע באחרים בדברים שחשובים להם, כמו לא להדבק בנגיף הקורונה. אוריאל טויטו